8.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

ΗΠΑ: Δημοσίευσαν την ετήσια έκθεση Στρατιωτικής Δύναμης της Κίνας-Οι στόχοι κατά της Ταϊβάν

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) «αύξησε τις προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες μέσα και γύρω από τα στενά της Ταϊβάν», καθώς επιδίωκε την ενοποίηση της Ταϊβάν, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε την ετήσια Έκθεση Στρατιωτικής Δύναμης της Κίνας (CMPR) την Τρίτη, επισημαίνοντας τους φιλόδοξους στόχους και τις προθέσεις του Πεκίνου καθώς στοχεύει να επιτύχει «τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους» έως το 2049.

Η έκθεση καθόριζε τέσσερις πιθανές στρατιωτικές πορείες δράσης κατά της Ταϊβάν που μπορεί να λάβει ο PLA στο εγγύς μέλλον, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Η PLA θα μπορούσε να διεξάγει «μια σειρά επιλογών για στρατιωτικές εκστρατείες κατά της Ταϊβάν, με διάφορους βαθμούς σκοπιμότητας και συναφείς κινδύνους», ανέφερε.

Οι εκστρατείες κυμαίνονται από «έναν αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό έως μια αμφίβια εισβολή πλήρους κλίμακας για την κατάληψη και την κατάληψη ορισμένων από τα υπεράκτια νησιά της ή ολόκληρης της Ταϊβάν».

- Advertisement -

Τέσσερις δρόμοι δράσης

Οι τέσσερις πορείες δράσης κατά της Ταϊβάν που σχεδιάστηκαν από Κινέζους αμυντικούς στρατηγούς, σύμφωνα με το CMPR, περιλαμβάνουν έναν αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό, μια περιορισμένης δύναμης ή εκστρατεία καταναγκασμού, μια αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία και μια εισβολή πλήρους κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια ενός κοινού αποκλεισμού, ο PLA θα μπορούσε να διακόψει τη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία, σταματώντας τις ζωτικές εισαγωγές για να αναγκάσει την παράδοση της Ταϊβάν.

Μια περιορισμένη δύναμη ή μια εκστρατεία καταναγκασμού θα μπορούσε να περιλαμβάνει δίκτυο υπολογιστών ή περιορισμένες κινητικές επιθέσεις κατά της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής υποδομής της Ταϊβάν για να προκαλέσει φόβο στο κοινό. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του PLA θα μπορούσαν επίσης να διεισδύσουν στην Ταϊβάν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά υποδομών ή στόχων ηγεσίας.

Μια αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία θα μπορούσε να προκαλέσει χτυπήματα ακριβείας εναντίον βασικών κυβερνητικών και στρατιωτικών στόχων, καθώς και εγκαταστάσεις επικοινωνιών «για να υποβαθμίσουν την άμυνα της Ταϊβάν, να εξουδετερώσουν την ηγεσία της Ταϊβάν ή να υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα του κοινού να αντισταθεί».

Μια αμφίβια εισβολή στην Ταϊβάν, το τέταρτο σενάριο, θα μπορούσε να οραματιστεί μια σύνθετη συντονισμένη επιχείρηση για να σπάσει τις άμυνες της ακτής, να δημιουργήσει μαχητική δύναμη κατά μήκος της ακτογραμμής και να καταλάβει βασικούς στόχους σε ολόκληρο το νησί.

Η PLA «συνεχίζει να δημιουργεί και να ασκεί ικανότητες που πιθανότατα θα συνέβαλαν σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή», ανέφερε η έκθεση του Πενταγώνου.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μια απόπειρα εισβολής στην Ταϊβάν πιθανότατα θα πιέσει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, θα προσκαλούσε διεθνή επέμβαση και θα αποτελούσε «σημαντικό πολιτικό και στρατιωτικό κίνδυνο για τον Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Η PLA, ωστόσο, «είναι ικανή για διάφορες αμφίβιες επιχειρήσεις εκτός από μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ταϊβάν», ανέφερε.

Η εισβολή στα κατεχόμενα από την Ταϊβάν νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως το Pratas ή το Itu Aba (γνωστό και ως Taiping) ή σε απομακρυσμένα νησιά όπως το Kinmen ή το Matsu είναι «εντός των δυνατοτήτων του PLA».

Το PLA έχει επί του παρόντος σχεδόν 1 εκατομμύριο ενεργό προσωπικό, 340 πλοία και υποβρύχια και πάνω από 2.800 αεροσκάφη.

Η έκθεση δεν παρείχε κανένα χρονοδιάγραμμα για τα τέσσερα σενάρια, αλλά ανέφερε ότι η Κίνα «ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση στρατιωτικής βίας» εναντίον του δημοκρατικού νησιού που θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες η Κίνα έχει ιστορικά υποδείξει ότι θα εξέταζε τη χρήση βίας περιλαμβάνουν επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, εσωτερική αναταραχή στην Ταϊβάν, απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ταϊπέι και ξένη στρατιωτική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ταϊβάν.

Ωστόσο, οι συνθήκες «παραμένουν διφορούμενες και έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου», σύμφωνα με την έκθεση.

Η CMPR σημείωσε ότι το 2021, ο κινεζικός στρατός συνέχισε να πετάει στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) και να διεξάγει ασκήσεις κατάληψης νησιών.

Το ADIZ είναι μια περιοχή όπου πολιτικά αεροσκάφη παρακολουθούνται και αναγνωρίζονται πριν εισέλθουν περαιτέρω στον εναέριο χώρο μιας χώρας.

Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στο ADIZ της Ταϊβάν σε 240 ημέρες το 2021, ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι η αναλογία προηγμένων μαχητικών J-16 σε αυτές τις επιχειρήσεις αυξήθηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Ταυτόχρονα, ο PLA πραγματοποίησε περισσότερες από 20 ναυτικές ασκήσεις με στοιχείο σύλληψης νησιών, από 13 το 2020.

Οι αμφίβιες ασκήσεις αυξήθηκαν επίσης το 2021 με το PLA να δοκιμάζει νέες πλατφόρμες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν βασικό ρόλο σε μια επίθεση στην Ταϊβάν, όπως το αμφίβιο όχημα επίθεσης Type 05 (AAV), το οποίο χρησιμοποίησε σε μεγάλους αριθμούς για πρώτη φορά το 2021.

Η έκθεση με εντολή του Κογκρέσου, με επίσημο τίτλο «Στρατιωτικές εξελίξεις και εξελίξεις στην ασφάλεια που αφορούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 2022», ακολουθεί την Εθνική Αμυντική Στρατηγική του Πενταγώνου που ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα, στην οποία η Κίνα προσδιορίστηκε ως «η πιο συνεπακόλουθη και συστημική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. και ένα ελεύθερο και ανοιχτό διεθνές σύστημα».

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε Τουρκία: Λάβετε σοβαρά υπόψιν το ρόλο του Κογκρέσου για τα F16

Οι ΗΠΑ έστειλαν νέο  μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με τα F16 τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει...

”Ουρλιάζουν” οι Τούρκοι για το βιβλίο του Πομπέο – «Ιδού η απόδειξη ότι οι ΗΠΑ μεροληπτούν υπέρ της Ελλάδας»

Σαν μια προσπάθεια να κατοχυρώσει την εικόνα του, βλάπτοντας όμως την τουρκική, ενόψει μιας (πιθανής) υποψηφιότητας για τις προεδρικές εκλογές του 2024 βλέπει η...

Ελεεινή δήλωση της Βικτώρια Νούλαντ για τα τουρκικά F-16! -”Xτύπημα” στα ελληνικά συμφέροντα

«Οι ΗΠΑ λένε στην Τουρκία ότι το Κογκρέσο θα ήταν πιο ευνοϊκό για την πώληση F-16 στην Άγκυρα εάν εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας...

Ουκρανία: Τέλη Μαρτίου τα άρματα μάχης Leopard 2 από Γερμανία και Challenger 2 από Βρετανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Η Γερμανία υπολογίζει να παραδώσει «τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου» τα άρματα μάχης Leopard 2 που δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελβετική εφημερίδα για τα fake news με τους 38 στον Έβρο: Η Μπαϊντά είναι influencer και ζει στη Γερμανία

Συνεχείς είναι οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, αφού η «απολογία» του Der Spiegel και η ανάκληση των σχετικών...

”Βόμβα” Αλβανού προέδρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα & Τίρανα – Προκλητική δήλωση για την όσα έγιναν σε χωριό της μειονότητας

Για τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και την πρόοδο των εκθέσεων για τη Ναυτιλιακή Συμφωνία (οριοθέτηση ΑΟΖ) με την Ελλάδα μίλησε για πρώτη...

Βίντεο-σοκ-Μητσοτάκης: ”Αν σας δώσουμε άσυλο, μην μετακομίσετε στην Ευρώπη-Αν θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας”!

Ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN απο το Νταβός, προέτρεψε "πρόσφυγες" & λοιπούς να παραμείνουν στην Ελλάδα διότι θα υπάρξουν δουλειές & επανέλαβε...

«Στο όνομα του Αλλάχ πρέπει να πεθάνετε» – Τι έγραφε το mail που εστάλη σε νοσοκομεία και «Ελ.Βενιζέλος» – Ο αποστολέας φέρεται να είναι...

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης (24.01.2023) σε έξι νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την αποστολή e-mail που προειδοποιούσε για τοποθέτηση βόμβας. https://www.youtube.com/watch?v=QyivUqpJ7DY&t=1s Η...