16.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

“Η Τουρκία απαντά στην Ελλάδα με τα Eurofighter” – Τουρκικά media

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Με τις δηλώσεις που έγιναν από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο πολεμικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται σε συνεργασία με την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, γράφει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

“Με πιθανή αγορά, η Τουρκία θα αποκτήσει αεροσκάφος πτέρυγας δέλτα για πρώτη φορά μετά το αεροσκάφος F-102.Με αυτή την κίνηση θα απαντήσει στην Ελλάδα”, σημειώνεται χαρακτηριστικά

Ο Ειδικός στην Άμυνα και Ναυτιλία, Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν σχολίασε: «Εάν γίνει η σωστή συμφωνία, μπορούμε να εγκαταστήσουμε τα δικά μας όπλα».

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ – συνεχίζει το δημοσίευμα- απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 , επικαλούμενες την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια F-16V παρατάθηκαν και έφτασαν σε αδιέξοδο για διάφορους λόγους.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την Τουρκία να αναζητήσει διαφορετικές εναλλακτικές στο ζήτημα αυτό.

- Advertisement -

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το θέμα και είπε ότι εάν δεν δοθούν F-16, η Τουρκία θα στραφεί σε διαφορετικές επιλογές. Η τελευταία δήλωση για το θέμα αυτό προήλθε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ είπε:

«Δεν είμαι υπέρ της αγοράς του F-35. Θέλουμε να αγοράσουμε το Eurofighter. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αεροσκάφος. Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από την Αγγλία και την Ισπανία», έτσι όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο Eurofighter Typhoon, παραγωγής Αγγλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Λοιπόν, τι είδους δυνατότητες θα αποκτήσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα έχει αεροσκάφος πτέρυγας δέλτα για πρώτη φορά μετά το αεροσκάφος F-102, σε μια πιθανή αγορά Eurofighter Typhoon;

Ο Ερευνητής Άμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν σχολίασε για το ‘Milliyet’.

Επισημαίνοντας ότι το αεροσκάφος Eurofighter Typhoon είναι το πιο προηγμένο ηλεκτρονικά αεροσκάφος μετά το F-35, ο Ερευνητής Άμυνας και Ναυτιλίας Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν είπε:

«Αν βάλουμε το F-35 σε ειδική θέση όσον αφορά τις δυνατότητές του σε αυτό το σημείο, μπορούμε πες ότι το Eurofighter έρχεται αμέσως μετά.

Είναι το καλύτερο μαχητικό αεροπλάνο της Ευρώπης, με πολύ πιο ισχυρά ηλεκτρονικά και ισχυρότερους κινητήρες από τα αεροπλάνα Rafale που παράγει η Γαλλία που αγοράστηκαν πρόσφατα από την Ελλάδα. «Λοιπόν, μιλάμε για ένα εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος», είπε.

Ο Ερκάν υπενθύμισε ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξέτασε τα πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στον κατάλογο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά την επίσκεψή του στην Αγγλία ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία.

«Τα αεροπλάνα που εξέτασε ο Χουλουσία Ακάρ ήταν αεροπλάνα γνωστά ως Trench-1 και κατασκευάστηκαν για αποστολές αέρος-αέρος.

Ωστόσο, τα αεροσκάφη που παράγονται σήμερα έχουν μετατραπεί σε πολεμικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων.

Μπορούν δηλαδή να εκτελούν αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Τα αεροπλάνα που εξέτασε ο Χουλουσί Ακάρ είναι τα αεροπλάνα που η Αγγλία σχεδιάζει να αποσύρει εντός 1 έτους.

Προκειμένου να δημιουργηθεί η υποδομή εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, τα αεροσκάφη που θα διαθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αγοραστούν και να ενσωματωθούν γρήγορα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Σε πρώτο στάδιο, αφού οι πιλότοι μας εκπαιδευτούν στην Αγγλία για λίγο, μπορεί να δημιουργηθεί εκπαιδευτικός στόλος τουλάχιστον 12 αεροσκαφών στην Τουρκία εντός 1 έτους.

Στο μεταξύ, μπορεί να παραγγελθούν τα προηγμένα μοντέλα Trench-3 ή Trench-4 ή να αγοραστούν μεταχειρισμένα. Αν παραγγελθούν καινούργια αεροπλάνα, νομίζω ότι θα περάσουν 2 με 2,5 χρόνια για να έρθουν. Γιατί, εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε ότι τα Eurofighter Trench-4 είναι πιο δύσκολα στην παραγωγή αεροσκαφών», είπε.

«Με μια σωστή συμφωνία θα εγκαταστήσουμε τα δικά μας πυρομαχικά»

Ο Κοζάν Σελτσούκ Ερκάν είπε, «Εάν κάνουμε μια σωστή συμφωνία, είμαστε χώρα που μπορεί να επέμβει σε αεροσκάφη Trench-1 και να τοποθετήσει τα δικά μας όπλα» και επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όσον αφορά την ανάπτυξη αεροπορικών βομβών και συνέχισε:

«Εάν γίνει μια τέτοια αγορά, η Τουρκία θα είναι μια από τις χώρες, εκτός από τους κατασκευαστές των αεροσκαφών, που έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει τα δικά της όπλα σε αυτό το αεροσκάφος.

Μπορούμε μάλιστα να πούμε ότι θα ξεπεράσει ακόμη και τους κατασκευαστές σε ορισμένα σημεία. Γιατί παράγουμε και κάποια όπλα που δεν προτιμούν να παράγουν η Αγγλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Με άλλα λόγια, εάν υπάρχουν άδειες για αυτό στους όρους της πιθανής συμφωνίας, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας όπλα σε αεροσκάφη έκδοσης Trench-1. Νομίζω ότι τα μέρη που πωλούν θα έχουν θετική προσέγγιση ως προς αυτό.

Διστακτική η Γερμανία για την πώληση Eurofighter Typhoon στην Τουρκία

«Ακόμα και αν δεν μας ανοίξουν ολόκληρο το αεροσκάφος, νομίζω ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες για να χρησιμοποιήσουμε τα εγχώρια πυρομαχικά μας όπως το Bozdoğan και το Gökdoğan».

Ο Ερκάν είπε ότι πίστευε ότι θα ήταν δύσκολο για την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία να πείσουν τη Γερμανία, η οποία είναι ένας από τους εταίρους κατασκευής των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και αντιτίθεται στην πιθανή πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, και είπε: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δυνατό να πειστεί η Γερμανία όταν οι συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας υποχωρήσουν λίγο.

«Υποθέτω ότι αυτό θα πάρει λίγο χρόνο», είπε. Δηλώνοντας ότι εξαρτήματα αμερικανικής προέλευσης χρησιμοποιούνται επίσης στα Eurofighter Typhoons, ο Ερκάν είπε: «Σε αυτό το σημείο, εκτός εάν οι ΗΠΑ ασκήσουν πολύ ειδική πίεση στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, αυτά τα εξαρτήματα θα έχουν άδειες εξαγωγής.

Σε αυτό το σημείο, οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν πολύ, πολύ ειδική πίεση, και θα πρέπει να ασκήσουν αυτή την πίεση στην Αγγλία, όχι σε εμάς.

Σε αυτό το σημείο, μπαίνουν στο παιχνίδι διαφορετικές σχέσεις. «Για αυτούς τους λόγους, εξετάζουμε τα αεροσκάφη Eurofighter ως πιθανότητα», είπε.

The Hellenic Information Team

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΑ παίρνει καινούργια C-130J; Στην Ελλάδα αμερικανικό κλιμάκιο

Στην Αθήνα βρέθηκε κλιμάκιο Αμερικανών για να συζητήσουν με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας το ενδεχόμενο απόκτησης από τη χώρα μας...

Παράλληλη εργασία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Αρχική σελίδαΠΟΜΕΝΣΠαράλληλη εργασία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεωνby enoplos.gr30 Νοεμβρίου Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,...

Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι με τις… ευλογίες των Βρετανών – «Θέλουμε τα Eurofighter για να απαντήσουμε στους Έλληνες»

Ελληνοτουρκικά: Σημαία φαίνεται πως έχουν κάνει τα τουρκικά ΜΜΕ την πρωτοφανή απρέπεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Τούρκοι νοιώθουν πραγματικά θορυβημένοι από...

Ναύσταθμος Κρήτης: Ξεκινούν τα έργα για την «φωλιά» του Στόλου Μεσογείου

Μετά την έγκριση χρηματοδότησης για την δημιουργία του δεύτερου μεγάλου ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενισχύσει σημαντικά την θωράκιση της χώρας ήρθε η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές 2023: Πότε είναι το debate – Ώρα και κανάλι

Πότε είναι το debate για τις εκλογές 2023 - Ώρα και κανάλι Στην τελική ευθεία για το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023. Αντίστροφη μέτρηση...

Πανελλαδικές 2023: Βγήκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα τις δείτε

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 σήμερα (29.6.2023) στις 12:40 από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι υποψήφιοι μπορούν να μάθουν...

Blue Horizon-Δολοφονία 36χρονου Αντώνη: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος

Την προφυλάκιση του πλοίαρχου και του ύπαρχου του Blue Horizon για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν τα ξημερώματα...

Καβάλα: Σοκ με τη βίαιη δολοφονία 68χρονης κτηνοτρόφου – Πού στρέφονται οι έρευνες

Θάνατος-μυστήριο για μια 68χρονη κτηνοτρόφο στο Ποδοχώρι Παγγαίου στην Καβάλα, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στο μαντρί της από τον ανιψιό της, την Παρασκευή (2/6). Από...