33.4 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Η οργή της Λατινικής Αμερικής αυξάνεται για την οικονομική επιρροή της Κίνας

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Προκάλεσε σοκ στους εξαγωγείς της Γουατεμάλας: σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Κίνα είχε πρόσφατα απαγορεύσει την εισαγωγή καφέ και άλλων προϊόντων από τη Γουατεμάλα.

Δεν υπήρχε επίσημη εξήγηση. Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Bernardo Arevalo, ωστόσο, υπέθεσε ότι υπήρχε σύνδεση με τους δεσμούς της χώρας του με την Ταϊβάν. «Θα το φροντίσουμε», είπε ο Arevalo.

Εκτός από την Παραγουάη, η Γουατεμάλα είναι πλέον η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής με διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί το νησιωτικό έθνος ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τα τελευταία χρόνια, η Ονδούρα και η Νικαράγουα άλλαξαν πλευρά, γυρνώντας την πλάτη στην Ταϊβάν και επιδιώκοντας την προσέγγιση με το Πεκίνο.

Αρκετές μικρές συγκρούσεις στη Λατινική Αμερική
Ο αποκλεισμός των εμπορευμάτων της Γουατεμάλας είναι μία από τις πολλές μικρές συγκρούσεις που αρχίζουν να επισκιάζουν την πορεία της Κίνας στη Λατινική Αμερική, η οποία εδώ και πολύ καιρό προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη και την επέκταση.

Αυτές οι συγκρούσεις ήταν, ωστόσο, διαφορετικής φύσης, είπε στη DW ο Βλαντιμίρ Ρουβίνσκι, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Icesi στο Κάλι της Κολομβίας.

- Advertisement -

«Σε αυτή την περίπτωση, η Κίνα χρησιμοποιεί ξεκάθαρα κάτι ως μόχλευση, και το κάνει λιγότερο εναντίον της Γουατεμάλας, αλλά μάλλον κατά της Ταϊβάν», είπε.

Στην Κόστα Ρίκα, η κυβέρνηση προέτρεψε έναν από τους διαχειριστές του κρατικού προμηθευτή ενέργειας ICE να εγκαταλείψει την εταιρεία αφού περίπου 70 υψηλόβαθμοι υπάλληλοι είχαν επισκεφθεί ένα πάρτι που διοργάνωσε ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Huawei.

Οι συνδικαλιστές ήταν τρομοκρατημένοι, ενώ ο πρόεδρος του ICE, Mario Acuna, προέτρεψε μεγαλύτερη ευαισθησία ενόψει των ταυτόχρονων «διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και διαφόρων διαφορών». Η συμπεριφορά των εμπλεκόμενων εργαζομένων θα μπορούσε να βλάψει «την εικόνα του ιδρύματος καθώς και τη φήμη μας», είπε.

«Η Κίνα πρέπει επίσης να παίξει με τους κανόνες»
Οι σχέσεις μεταξύ της Κόστα Ρίκα και της Huawei είναι τεταμένες αφού ο Πρόεδρος Rodrigo Chaves θέσπισε τη σύμβαση της Βουδαπέστης για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, την οποία η Κίνα δεν έχει υπογράψει, ως πρότυπο για την οικονομική δέσμευση στην Κόστα Ρίκα.

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Huawei για τη Λατινική Αμερική επέκρινε την προσέγγιση της Κόστα Ρίκα ως «αντιεπαγγελματική». «Αυτό είναι ένα μήνυμα για το Πεκίνο: Η Κίνα πρέπει επίσης να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες», είπε ο Ρουβίνσκι στη DW.

Η Σύμβαση της Βουδαπέστης είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία για τα εγκλήματα που διαπράττονται στο Διαδίκτυο. Οι περιοχές εστίασης είναι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, απάτες που σχετίζονται με υπολογιστές και παραβιάσεις της ασφάλειας δικτύου.

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα οικονομικών συγκρούσεων μεταξύ Κίνας και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Ένα από αυτά αφορά φθηνές εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα, γεγονός που πιέζει πολύ τους παραγωγούς χάλυβα της Λατινικής Αμερικής, πυροδοτώντας έτσι οργή.

Στη Βραζιλία, εν τω μεταξύ, τα φθηνά υφάσματα από την Κίνα αποτελούν σοβαρή απειλή για τις μπουτίκ μόδας. Οι κατηγορίες κατά των κινεζικών εταιρειών που προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά με τις δραστηριότητές τους έχουν επίσης πυροδοτήσει συζητήσεις.

Η Βραζιλία επιβάλλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές
Η Βραζιλία αντεπιτίθεται τώρα στις φθηνές κινεζικές εισαγωγές επιβάλλοντας φόρο 20%. Αυτό επηρεάζει αγαθά αξίας κάτω των 50 $ (46 €) που αγοράζονται μέσω διεθνών ιστότοπων αγορών.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα λιανικής πώλησης AliExpress ήταν «έκπληκτη» από την απόφαση, καθώς ο φόρος θα έπληττε κυρίως τους φτωχότερους και θα αποθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, έχει εκδηλωθεί μεγάλος θυμός στους Κινέζους προμηθευτές, επειδή όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων όπως η Shein, που δεν παράγουν τα προϊόντα τους υπό τους ίδιους όρους και γενικό πλαίσιο με τις μικρές βραζιλιάνικες επιχειρήσεις, ωθούν χιλιάδες τοπικές εταιρείες εκτός αγοράς. Σε επίπεδο βάσης, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η στρατηγική της Κίνας καταστρέφει τις τοπικές εμπορικές δομές αντί να τις καθιστά κερδοφόρες.

Ποιος κερδίζει από το εμπόριο Κίνας-Λατινικής Αμερικής;
«Πρόσφατα, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την άνοδο της Κίνας ως κυρίαρχου παράγοντα σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας έχουν γίνει ολοένα και πιο εμφανείς και στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Christian Hauser, ειδικός στη Λατινική Αμερική στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. στο Graubünden της Ελβετίας, είπε στη DW.

Διάφορες κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι είναι κυρίως το Πεκίνο που έχει επωφεληθεί από τις οικονομικές σχέσεις της περιοχής με την Κίνα, είπε ο Χάουζερ. Ως εκ τούτου, είπε, η τρέχουσα κριτική για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο έντονη.

Επιπλέον, ένα στοιχείο εξωτερικής πολιτικής παίζει συχνά ρόλο. «Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται όλο και πιο μπλεγμένες στη σύγκρουση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», πρόσθεσε ο Χάουζερ.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ ορισμένων χωρών της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Γουατεμάλα και η Κόστα Ρίκα, και η Κίνα είναι πιθανότατα μόνο η αρχή για περισσότερες σχέσεις με συγκρούσεις στο μέλλον», είπε.

Μόνο οι σχέσεις της Κίνας με τη Νικαράγουα φαίνονται αμαύρωτες. Η αυταρχική κυβέρνηση της χώρας έχει απαγορεύσει αμέτρητες ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων πολλών που υποστήριζαν την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης της Νικαράγουας που επικρίνουν την κυβέρνηση, οι κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα έχουν λάβει 13 παραχωρήσεις εξόρυξης μέσα σε λίγο περισσότερο από μισό χρόνο.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακελειό στο Νταγκεστάν: Ακραίοι ισλαμιστές οι τρομοκράτες – Στους 19 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες

Ακραίοι ισλαμιστές φαίνεται πως είναι οι τρομοκράτες του Νταγκεστάν, που εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις σκοτώνοντας δεκάδες ανάμεσά τους αστυνομικούς, πολίτες αλλά και έναν ιερέα. Σύμφωνα με...

Πώς η βύθιση του ελληνόκτητου Τutor από τους Χούθι αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή ναυτιλία

Αλλαγή βαθμού επικινδυνότητας για τους ναυτικούς και τα πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα σηματοδοτεί η νέα τακτική των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι,...

Αλλάζουν όλα στον πόλεμο με το όπλο που σκοτώνει τα drones – Η βολή κοστίζει 0,12 ευρώ και καταρρίπτει ταυτόχρονα ολόκληρα σμήνη

Είναι ένα όπλο χαμηλού κόστους που μπορεί να καταρρίπτει ταυτόχρονα πολλά drones διαταράσσοντας τα ηλεκτρονικά τους συστήματα Μία πραγματική επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία έρχεται να...

Νετανιάχου: Οι έντονες μάχες κατά της Χαμάς φτάνουν στο τέλος τους, ο πόλεμος θα συνεχιστεί

O Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η φάση των έντονων μαχών εναντίον της Χαμάς πλησιάζει στο τέλος της, αλλά τόνισε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκαριστική ομολογία Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά να υπερασπιστεί την Κύπρο σε επίθεση της Hezbollah

Σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ομολόγησε κυνικά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά να επέμβει...

Αποκλειστικό-Τουρκικός τρόμος: ”Η Ινδία θέλει να αγοράσει S-500 για να καταρρίψει τουρκικά UAV”-Ινδός στρατιωτικός: ”Θα λοκάρουμε τους Πακιστανούς”

Τι αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ: ''Θα αγοράσουν S-500 για να καταρρίψουν τουρκικά UAV! Ο διάσημος στρατηγός ανακοίνωσε λέγοντας «για να δούμε». Μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τους...

Η νέα καταγγελία σε βάρος δικηγόρου από 43χρονη: Κατηγορεί ότι την χτύπησε σε αυτοκίνητο εν κινήσει

Σάλο έχει προκαλέσει μία ακόμα καταγγελία σε βάρος γνωστού δικηγόρου για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα μετά την καταγγελία της συντρόφου...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία της αυτόματης υποβολής

Ένα τελικό «τσεκάρισμα» έως την 1η Ιουλίου θα πρέπει να κάνουν όσοι φορολογούμενοι ανήκουν στην κατηγορία των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων καθώς στις 2 Ιουλίου...