26.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Κίνα ”πατάει” πόδι και στη Ζάμπια!

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Μια κοινοπραξία κινεζικών εταιρειών θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση ενός δρόμου μήκους 327 χιλιομέτρων (203 μιλίων) που συνδέει την πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουσάκα με την Ντόλα, στην επαρχία Copperbelt της χώρας, μετά από χρόνια εσφαλμένων εκκινήσεων.

Η Κοινοπραξία Επενδύσεων Macro Ocean, που αποτελείται από την AVIC International Project Engineering, την Zhenjiang Communications Construction Group και την China Railway Seventh Group, κέρδισε τη συμφωνία 650 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την κατασκευή του δρόμου διπλού οδοστρώματος στο πλαίσιο του μοντέλου συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Ο δρόμος συνδέει την πρωτεύουσα με την πλούσια σε ορυκτά επαρχία Copperbelt και τα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μεταφέρει σχεδόν όλες τις οδικές εξαγωγές ορυκτών από την περιοχή Copperbelt κατά μήκος του νότιου διαδρόμου προς την Τανζανία, αλλά λόγω μεγάλης φθοράς, πολλά τμήματα βρίσκονται σε ερειπωμένη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια.

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι κινεζικές εταιρείες στα τέλη του περασμένου μήνα τους έδωσε μια περίοδο παραχώρησης 25 ετών, χωρισμένη σε τρία χρόνια για την κατασκευή και 22 χρόνια λειτουργία και συντήρηση.

Η Ζάμπια ανοίγει μνημείο για τους Κινέζους εργάτες σιδηροδρόμων που έχασαν τη ζωή τους χτίζοντας τη γραμμή Tazara της Αφρικής
Το μοντέλο χρηματοδότησης ΣΔΙΤ αναμένεται να μειώσει το χρέος της Ζάμπια σε μια περίοδο που έχει αθετήσει ξένα δάνεια και διαπραγματεύεται μια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους δανειστές της.

- Advertisement -

Ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού της Ζάμπια Σιτουμπέκο Μουσοκοτάνε είπε ότι η Λουσάκα δεν θα ξοδέψει χρήματα ούτε θα παράσχει καμία κρατική εγγύηση για το έργο.

Είπε ότι η κυβέρνηση της Ζάμπια δεν θα ξοδέψει χρήματα για τη συντήρηση του δρόμου κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, αλλά θα λάβει μέρος των εσόδων και των ισχυόντων φόρων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ζάμπιας, οποιαδήποτε παραχώρηση ΣΔΙΤ πρέπει να παρέχει περισσότερο από το 20 τοις εκατό του έργου σε εργολάβους της Ζάμπιας.

Ο υπουργός Υποδομών, Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης Τσαρλς Μιλούπι είπε στους νομοθέτες της Ζάμπια την Τετάρτη ότι το μοντέλο χρηματοδότησης ΣΔΙΤ «θα εγγυηθεί την ανάπτυξη των υποδομών και την ταχύτερη παράδοση με χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων, δεδομένης της προκλητικής δημοσιονομικής θέσης της χώρας μας που προκύπτει από τον Covid-19, τις κακές επιδόσεις της οικονομίας και τεράστιο δημόσιο χρέος που άφησε το προηγούμενο καθεστώς».

Η Κίνα καλεί τους πολυμερείς δανειστές να μειώσουν το χρέος της Ζάμπιας2 Φεβ 2023
Η Macro Ocean Investment θα ανακτήσει την επένδυσή της χρεώνοντας τέλη διοδίων για 22 χρόνια.

Ο Tim Zajontz, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική, ο οποίος έχει μελετήσει τις κινεζικές επενδύσεις στον οδικό τομέα της Ζάμπια, είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ζάμπια είχε υπογράψει συμφωνία χρηματοδότησης έργου το 2017 με την China Jiangxi Corporation, αλλά όρους και κόστος 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν πολιτικά αμφιλεγόμενο. Είπε ότι η νέα κυβέρνηση της Ζάμπια, που εξελέγη το 2021, είχε ακυρώσει τη σύμβαση το 2022.

Το μοντέλο χρηματοδότησης της υποδομής ΣΔΙΤ κερδίζει δημοτικότητα μεταξύ των κινεζικών εταιρειών εν μέσω προκλήσεων δημοσίου χρέους στις αφρικανικές χώρες. Η Ζάμπια έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που χρεοκόπησε ορισμένα από τα ομόλογά της σε δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, όταν απέτυχε να πραγματοποιήσει πληρωμή ομολόγων 42,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020.

Η χώρα διέκοψε τις εργασίες σε πολλά έργα υποδομής που χρηματοδοτήθηκαν από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου Λουσάκα-Ντόλα, και ακύρωσε τα μη εκταμιευθέντα δάνεια για να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος του χρέους.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας λέει ότι οι ενέργειες της Κίνας καθυστερούν τη συμφωνία για το χρέος της Ζάμπια 25 Ιανουαρίου 2023
Ο Hong Zhang, μεταδιδακτορικός υπότροφος δημόσιας πολιτικής της Κίνας στο Ash Center for Democratic Governance and Innovation του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είπε ότι οι κινεζικές τράπεζες δεν επιτρέπεται πλέον να χορηγούν κρατικά δάνεια στη Ζάμπια, ακόμη κι αν το ήθελαν, επομένως εξάγουν πιστώσεις για μηχανική, προμήθειες και κατασκευές συμβόλαιο ήταν εκτός θέματος.

Αλλά ακόμη και μια συμφωνία ΣΔΙΤ θα ήταν δύσκολη, καθώς θα απαιτούσε μερική χρηματοδότηση δανείου, όχι μόνο στην κυβέρνηση της Ζάμπια, και οι κινεζικές τράπεζες και η China Export & Credit Insurance Corporation θα εξακολουθούσαν να είναι πολύ απρόθυμες να δανείσουν χρήματα για ένα έργο στη Ζάμπια.

Είπε επίσης ότι οι δρόμοι με διόδια δεν ήταν εύκολο να λειτουργήσουν κερδοφόρα στην Αφρική.

«Μέχρι στιγμής νομίζω ότι ίσως το μόνο υλοποιημένο έργο οδικών διοδίων ΣΔΙΤ από μια κινεζική εταιρεία στην Αφρική είναι ο αυτοκινητόδρομος ταχείας κυκλοφορίας του Ναϊρόμπι της CRBC», είπε ο Zhang.

Ο Zhang είπε ότι στις ΣΔΙΤ, οι εταιρείες ανέκτησαν την επένδυσή τους είτε μέσω κρατικών επιδοτήσεων είτε εισπράττοντας διόδια από χρήστες –ή συνδυασμό και των δύο– αλλά τίποτα δεν ήταν εύκολο για μια ξένη εταιρεία σε ένα λιγότερο ανεπτυγμένο περιβάλλον αγοράς.

Είπε ότι σε αντίθεση με τα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, η οδική κυκλοφορία και οι σχετικές μελλοντικές ταμειακές ροές ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν, γεγονός που τα έκανε πολύ «μη τραπεζικά».

Οι συνομιλίες για το χρέος της Ζάμπια αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τον ρόλο του κινεζικού δανειστή17 Σεπτεμβρίου 2022
«Έτσι θα περίμενα να δω αν αυτή η κινεζική κοινοπραξία μπορεί πραγματικά να αναπτύξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης για αυτό το έργο ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθεί», είπε ο Zhang.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλειστικό-Ινδικό ΜΜΕ: ”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

Δείτε το εκπληκτικό άρθρο από το Ινδικό ΜΜΕ eurasiantimes.com! Αναλυτικά: ''Αφού πήρε θέση στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, το Νέο Δελχί ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι στη...

Επίσημα το Ιράν: «Καταλάβαμε το πλοίο γιατί ήταν συνδεδεμένο με το Ισραήλ»

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, καθώς την ώρα που επικρατεί έντονη ανησυχία για πιθανό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα για τον...

Στενό του Ορμούζ: Οργή στο Ισραήλ για την κατάληψη του πλοίου – «Το Ιράν θα πληρώσει τις συνέπειες της κλιμάκωσης»

«Το Ιράν διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι αυτό» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου...

Σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν μετακινεί πυραύλους – Σε επιφυλακή το Ισραήλ

ρο των πυλών νέα, δραματική, κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να παραμένει σε επιφυλακή για ιρανική επίθεση, ως αντίποινα σε αυτή που έγινε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

India ‘Kicks Out’ Turkey From Navy’s Shipping Project; Cements Ties With Greece To Thwart Ankara

After taking a stand in the Armenia-Azerbaijan conflict, New Delhi has once again made it clear that in the conflict in the Aegean Sea...

Αποκλειστικό-Ινδικό ΜΜΕ: ”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

Δείτε το εκπληκτικό άρθρο από το Ινδικό ΜΜΕ eurasiantimes.com! Αναλυτικά: ''Αφού πήρε θέση στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, το Νέο Δελχί ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι στη...

Επίσημα το Ιράν: «Καταλάβαμε το πλοίο γιατί ήταν συνδεδεμένο με το Ισραήλ»

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, καθώς την ώρα που επικρατεί έντονη ανησυχία για πιθανό χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ως αντίποινα για τον...

ΚΑΤ: Ακρωτηριάστηκε η φοιτήτρια που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα

Στον ακρωτηριασμό της 20χρονης φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα προχώρησαν οι γιατροί μετά από επιπλοκές της νόσου που εμφάνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες...