33.4 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Επίσκεψη Μόντι στις ΗΠΑ: Ώρα να θεσμοθετηθούν οι διμερείς σχέσεις-Η εταιρική σχέση του 21ου αιώνα

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέπτεται τις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Πρώτης Κυρίας Τζιλ Μπάιντεν Πέρα από τη διαφημιστική εκστρατεία, η επικείμενη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας οικονομικής σχέσης και μια ευκαιρία για και οι δύο χώρες να αλλάξουν ταχύτητα στις διμερείς σχέσεις τους για τα επόμενα χρόνια.

Στις 22 Ιουνίου, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα ξεκινήσει την πρώτη του κρατική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Πρώτης Κυρίας Τζιλ Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η κρατική επίσκεψη, το υψηλότερο επίπεδο διπλωματικής υποδοχής, θα ενισχύσει την κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ινδίας για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, ευημερούν και ασφαλή Ινδο-Ειρηνικό και «την κοινή μας αποφασιστικότητα να αναβαθμίσουμε τη στρατηγική τεχνολογική μας συνεργασία», στην άμυνα, την καθαρή ενέργεια και το διάστημα.

Ο Μόντι θα μιλήσει επίσης σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των ΗΠΑ, τη δεύτερη τέτοια ομιλία του, μετά την πρώτη το 2016. Πέντε άλλοι Ινδοί Πρωθυπουργοί έχουν μιλήσει σε κοινές συνόδους του Κογκρέσου πριν από αυτόν, συγκεκριμένα οι Manmohan Singh, Atal Behari Vajpayee, P V Narasimha Rao, Rajiv Gandhi και Jawaharlal Nehru.

Η επίσκεψη του Μόντι στις ΗΠΑ έχει τεράστια σημασία καθώς έρχεται λίγο πριν η Ινδία φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής της G20, τον Σεπτέμβριο και είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ινδία να δεσμεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με εποικοδομητικό τρόπο για να διασφαλίσει ότι η Σύνοδος Κορυφής στο Νέο Δελχί είναι εποικοδομητική και με ορισμένα συγκεκριμένα αποτελέσματα που αντιμετωπίζουν τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και όπου η G20 πρέπει να δράσει και να θεωρηθεί ότι ενεργεί.

- Advertisement -

Για τις ΗΠΑ, επίσης, η επίσκεψη είναι τεράστιας σημασίας, καθώς είναι μια ακόμη ευκαιρία για τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να πείσουν την Ινδία να πείσει σταθερά το θάρρος της υπέρ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ στο αδιέξοδο ενός έτους με τη Ρωσία στην Ουκρανία .

Κοιτάξτε μακροπρόθεσμα
Για τον Μόντι και για τον Μπάιντεν οι άμεσοι στόχοι τους είναι φυσικά σημαντικοί. Ωστόσο, θα είναι συνετό τόσο για τον Μόντι όσο και για τον Μπάιντεν να κοιτάξουν πέρα από τους βραχυπρόθεσμους στόχους και να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να μετατοπίσουν τη διμερή σχέση μεταξύ των δύο εθνών σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς η σχέση είναι προετοιμασμένη για αυτό τώρα.

Πέρα από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Η νέα επείγουσα ανάγκη στη σχέση ΗΠΑ-Ινδίας σηματοδοτεί έναν αναπόφευκτο μετασχηματισμό του νέου παραδείγματος που προκύπτει από αλλαγές στην εσωτερική δομική και εξωτερική εξίσωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια νέα ματιά καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά και σε τόσα πολλά μέτωπα, αυτή η επίσκεψη του Μόντι θα είναι επομένως ξεχωριστή από πολλές διπλωματικές απόψεις.

Επίσης, η επίσκεψη δίνει στις δύο χώρες την ευκαιρία να αναγνωρίσουν ότι χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας ένας ειρηνικός κόσμος σήμερα δεν είναι δυνατός. Ως εκ τούτου, η πρόκληση για τον Μπάιντεν και τον Μόντι θα είναι να δημιουργήσουν έναν συμβουλευτικό μηχανισμό για την από κοινού αντιμετώπιση των νέων πραγματικοτήτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Προσκαλώντας τον Μόντι για κρατική επίσκεψη, η κυβέρνηση Μπάιντεν παίζει ένα μακρύ παιχνίδι. Παρά ορισμένες υπάρχουσες προκλήσεις στους διμερείς δεσμούς, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνειδητοποιεί ότι η στρατηγική σημασία αυτής της σχέσης είναι η εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών δεσμών της Ινδίας με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει λοιπόν να προωθήσει τη σχέση, η οποία τα πήγε σχετικά καλά σε διαφορετικές διοικήσεις και στις δύο κυβερνήσεις, και να αναζητήσει τρόπους για να τη φέρει σε ένα νέο επίπεδο, τόσο όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις όσο και τις σχέσεις ασφαλείας.

Τους τελευταίους 16 μήνες από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ οι δυτικές δημοκρατίες καταδίκασαν έντονα τη Μόσχα, η στρατηγική σιωπή που διατηρεί η Ινδία, ως η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, έχει μπερδέψει πολλούς και δεν έχει γίνει καλά κατανοητή από τις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες της Ινδίας σε αυτό το ζήτημα και οι παγκόσμιες προεκτάσεις της, οι οποίες έχουν στρώματα μέσα σε στρώματα, είναι πολύ διαφορετικές από τη Δύση. Εκτός από τέσσερις βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την πολιτική της Ινδίας έναντι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δηλαδή την ιστορία, την ενέργεια, τα όπλα και την επιρροή, η πιο σημαντική ανησυχία για την Ινδία είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει γίνει εξαιρετικά κοντά στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping.

Αυτό που είναι ένα σημαντικό μέλημα για την Ινδία θα πρέπει επίσης να ανησυχεί πολύ τη Δύση και τα δυτικά έθνη, ειδικά οι ΗΠΑ, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τον στρατό της Ινδίας, την τοποθεσία, τις στάσεις της κοινής γνώμης, τους αναπτυξιακούς στόχους και τις αντιλήψεις για την απειλή δεν είναι όπως οι άλλοι εταίροι των ΗΠΑ. Γι’ αυτό, η Αμερική πρέπει να προσαρμόσει προσεκτικά τις ενέργειες και τις προσδοκίες της για να οικοδομήσει μια ουσιαστική στρατηγική σχέση με την Ινδία.

Η εταιρική σχέση του 21ου αιώνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη σημαντική στρατηγική, εμπορική και διπλωματική αξία της Ινδίας.

Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τη στρατηγική, εμπορική και διπλωματική σημασία της Ινδίας, η οποία είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, όπου ζουν περισσότεροι από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

Και καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνονται και στον εμπορικό τομέα, συνειδητοποιεί τις δυνατότητες της Ινδίας ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση σε αλυσίδες εφοδιασμού, κόμβους καινοτομίας και κοινοπραξίες. Ήδη, το διμερές εμπόριο Ινδίας-ΗΠΑ βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό την καθιστά ως τον πιο σημαντικό δυνητικό γεωοικονομικό εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα με μεγαλύτερη ανησυχία για την εθνική ασφάλεια και την ανθεκτικότητα.

Για να προστατεύσει τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ και να επεκτείνει την αγορά του στην Ινδία, ο Μπάιντεν πρόκειται να πιέσει την Ινδία να μειώσει περαιτέρω τους εισαγωγικούς δασμούς, να άρει τα εμπόδια στο λιανικό εμπόριο στο εξωτερικό, να καταργήσει τους άσκοπα περιοριστικούς κανόνες απορρήτου δεδομένων και να παράσχει οικονομικά κίνητρα για ξένες επενδύσεις . Ο Μόντι θα το ακούσει υπομονετικά, αλλά δεδομένου ότι τους επόμενους μήνες η Ινδία θα βρίσκεται σε προεκλογική κατάσταση, είναι απίθανο να προβεί σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις ή να ενδώσει σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις στο άμεσο μέλλον.

Είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Έθνη, τη διεύρυνση των ομάδων G7, ΝΑΤΟ και QUAD, σε μια προσπάθεια να δελεάσει την Ινδία να ενταχθεί σε αυτές τις ομάδες και ως εκ τούτου να είναι σταθερά στο στρατόπεδο των ΗΠΑ. Μπορεί επίσης να θέσει το θέμα της συμμετοχής του Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής του Δελχί, με πλάγιο μήνυμα προς την Ινδία να τον κρατήσει έξω.

Μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είναι πιθανό να είναι στον τομέα της άμυνας και κυρίως να βοηθήσουν οι ΗΠΑ προληπτικά την Ινδία να αναπτύξει τις αμυντικές της κατασκευαστικές ικανότητες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd J Austin ταξίδεψε στην Ινδία αυτόν τον μήνα στις 4-5 Ιουνίου, για να ενισχύσει τη σημαντική αμυντική συνεργασία και να προωθήσει τη συνεργασία σε κρίσιμους τομείς πριν από την επίσκεψη του Μόντι. Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ολοκληρώσει έναν οδικό χάρτη για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια, για να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες του Νέου Δελχί στον τομέα της αμυντικής μεταποίησης. Το Austin έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την επιχειρησιακή συνεργασία σε όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες, με στόχο να υποστηρίξει τον ηγετικό ρόλο της Ινδίας ως παρόχου ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Μόντι γνωρίζει ότι η εξωτερική πολιτική της Αμερικής δεν βασίζεται στη συμπάθεια ή την αντιπάθεια, αλλά στο τι ωφελεί την Αμερική και τι είναι προς το συμφέρον της. Γνωρίζει επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χάσει λεπτό για να αγκαλιάσει τον νέο ηγέτη στην Ινδία σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές του 2024.

Είναι απίθανο ο Μπάιντεν να θέσει το ζήτημα του Κασμίρ με τον Μόντι, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ο Μόντι που θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Γερουσιαστών για να πει πώς καταργώντας το άρθρο 370 μπόρεσε να καταπνίξει τη μαχητικότητα και την τρομοκρατία στην περιοχή και πώς έφερε ειρήνη και ευημερία στο Κασμίρ. Θα μπορούσε επίσης να αναφέρει την επιτυχημένη Σύνοδο Τουρισμού της G20 στην κοιλάδα τον Μάιο.

Θα μιλήσει για την τρομοκρατία που προπαγανδίζει το Πακιστάν και μπορεί να ζητήσει υποστήριξη από το Κογκρέσο και τη Γερουσία για την τιμωρία του Πακιστάν. Μπορεί επίσης να θέσει το ζήτημα του καθεστώτος του Κατεχόμενου Κασμίρ (PoK) του Πακιστάν και των αμφισβητούμενων περιοχών του Γκιλγκίτ και του Μπαλουχιστάν. Έτσι, το διακύβευμα είναι μεγάλο και για τον Μόντι και δεν θα διστάσει να ρίξει μια ματιά σε όσους επικρίνουν την Ινδία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να επιτύχει ενεργειακή ανεξαρτησία έως το 2047 με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Έχει επιτύχει τις χαμηλότερες τιμές ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο και έχει βρει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο. Αυτό μπορεί να ωθήσει την Ινδία προς την οικονομικά αποδοτική ενεργειακή ανεξαρτησία με τρόπο που είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά επωφελής. Η ενεργειακή υποδομή της Ινδίας απαιτεί επενδύσεις 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικός ενδιαφερόμενος σε αυτό.

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, και οι δύο ηγέτες έχουν επίσης στο μυαλό τους την εσωτερική ατζέντα. Καθώς οι Γενικές Εκλογές στην Ινδία απέχουν μόλις ένα χρόνο, ο Μόντι θα προσπαθήσει σίγουρα να αξιοποιήσει την επίσκεψη και θα ήθελε να επιστρέψει με πρωτοφανείς συμφωνίες και επενδύσεις σε εμπορικούς και αμυντικούς τομείς.

Ομοίως, καθώς προετοιμάζεται για επανάληψη στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Μπάιντεν θα επιθυμεί όχι μόνο να αρπάξει τις ψήφους σχεδόν 5 εκατομμυρίων ινδικής διασποράς, η οποία είναι επίσης η πλουσιότερη εθνική ομάδα στη χώρα, αλλά και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει Ο πιθανός αντίπαλός του, πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιδεικνύοντας ορισμένες σημαντικές οικονομικές και στρατηγικές νίκες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι.

Εκτός από τις ατομικές τους ατζέντες, οι δύο ηγέτες θα πρέπει να εξετάσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της επίσκεψης που είναι πιθανό να είναι περισσότερο «αλλαγή ταχυτήτων» παρά «αλλαγή παιχνιδιού» στις σχέσεις Ινδίας-ΗΠΑ και η σχέση θα πρέπει τώρα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. πιθανή ταχύτητα, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ενισχυμένη συνεργασία.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκαριστική ομολογία Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά να υπερασπιστεί την Κύπρο σε επίθεση της Hezbollah

Σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ομολόγησε κυνικά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά να επέμβει...

Αποκλειστικό-Τουρκικός τρόμος: ”Η Ινδία θέλει να αγοράσει S-500 για να καταρρίψει τουρκικά UAV”-Ινδός στρατιωτικός: ”Θα λοκάρουμε τους Πακιστανούς”

Τι αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ: ''Θα αγοράσουν S-500 για να καταρρίψουν τουρκικά UAV! Ο διάσημος στρατηγός ανακοίνωσε λέγοντας «για να δούμε». Μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τους...

Πώς η βύθιση του ελληνόκτητου Τutor από τους Χούθι αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή ναυτιλία

Αλλαγή βαθμού επικινδυνότητας για τους ναυτικούς και τα πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα σηματοδοτεί η νέα τακτική των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι,...

Ισραηλινό ΜΜΕ: Oι πιθανοί στόχοι της Χεζμπολάχ στην Κύπρο!

Ο αντίκτυπος των δηλώσεων του ηγέτη της Χεζμπολάχ για αντίποινα σε βάρος της Κύπρου σε περίπτωση που υποστηρίξει ουσιαστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, περιλάμβανε αναλύσεις, οι οποίες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκαριστική ομολογία Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά να υπερασπιστεί την Κύπρο σε επίθεση της Hezbollah

Σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ομολόγησε κυνικά ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία δουλειά να επέμβει...

Αποκλειστικό-Τουρκικός τρόμος: ”Η Ινδία θέλει να αγοράσει S-500 για να καταρρίψει τουρκικά UAV”-Ινδός στρατιωτικός: ”Θα λοκάρουμε τους Πακιστανούς”

Τι αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ: ''Θα αγοράσουν S-500 για να καταρρίψουν τουρκικά UAV! Ο διάσημος στρατηγός ανακοίνωσε λέγοντας «για να δούμε». Μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση για τους...

Η νέα καταγγελία σε βάρος δικηγόρου από 43χρονη: Κατηγορεί ότι την χτύπησε σε αυτοκίνητο εν κινήσει

Σάλο έχει προκαλέσει μία ακόμα καταγγελία σε βάρος γνωστού δικηγόρου για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ήρθε στη δημοσιότητα μετά την καταγγελία της συντρόφου...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία της αυτόματης υποβολής

Ένα τελικό «τσεκάρισμα» έως την 1η Ιουλίου θα πρέπει να κάνουν όσοι φορολογούμενοι ανήκουν στην κατηγορία των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων καθώς στις 2 Ιουλίου...