26.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Εκλογές 2023: Που προσανατολίστηκε η ψήφος των νέων από το Μάιο στον Ιούνιο

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28,8% στην ψήφο των νέων 17 – 24 ετών και πέφτει 4,3 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.
Εντυπωσιακά ποσοστά ψήφου στους νέους, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες διπλές εκλογές, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι οι μικρές ηλικιακές ομάδες ψηφοφόρων εγκατέλειψαν κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα & την Κοινωνική Αλλαγή συνεχίζει τον διάλογο που έχει ανοίξει, στο πλαίσιο του project “Youth – Voice On”, για την ψήφο των νέων και παρουσιάζει σήμερα συγκριτικά γραφήματα, όπως προκύπτουν από τα exit polls στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου του 2023: α/ στην ηλικιακή ομάδα 17 – 24 ετών, β/ πιο ειδικά σε όσες και όσους είναι φοιτητές και φοιτήτριες και γ/ στην ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών .

Τόσο για τις εκλογές της 21ης Μαϊου, όσο και για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αντλήθηκαν τα αποτελέσματα από το Results Report του κοινού exit poll (Metron Analysis, Alco, Marc, MRB, GPO), διαθέσιμο από τη Metron Analysis.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28,8% στην ψήφο των νέων 17 – 24 ετών και πέφτει 4,3 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Στην ψήφο των φοιτητών/ριών η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας πέφτει από το 31,1% στο 29,4%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών πέφτει 3,4 μονάδες και καταγράφει ποσοστό 27,6%.

Παράλληλα, οι διαφορές στην εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας ανά ηλικιακή κατηγορία είναι εντυπωσιακές. Ενώ η εκλογική της επιρροή στην κατηγορία 35 – 54 ετών βρίσκεται στο 39% και στους 55+ ετών στο 47,1%, στη νέα γενιά κινείται σε ποσοστά κάτω από 30%.

- Advertisement -

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει την πτωτική πορεία της εκλογικής του επιρροής στη νέα γενιά. Σε σχέση με τις εκλογές του Μαϊου, καταγράφει πτώση 4,9% στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών, πτώση 9% στην ψήφο των φοιτητών/τριών και πτώση 2,3% στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών. Έρχεται στη δεύτερη θέση με πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τις συνήθεις εκλογικές επιδόσεις του στη νέα γενιά, με 19,2% (17 – 24 ετών), 17,9% (φοιτητές/ριες) και 20,6% (25 – 34 ετών).

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγράφει οριακή άνοδο με ποσοστό 10% στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών και οριακή πτώση στις νέες και τους νέους 25 – 34 ετών με ποσοστό 9,9%. Και στις δύο αυτές ηλικιακές κατηγορίες καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Απ’ την άλλη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. πέφτει 2,5 μονάδες στην ψήφο των φοιτητών/ριών σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου (8%) και βρίσκεται στην πέμπτη θέση.

Το ΚΚΕ συνεχίζει την ανοδική του πορεία στη νέα γενιά. Στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών φτάνει στο 8,2% και ανεβάζει κατά 1 μονάδα την εκλογική του επιρροή στις νέες και τους νέους 25 – 34 ετών με ποσοστό 9,1%. Σημαντική είναι η άνοδος του ΚΚΕ και στη φοιτητική ψήφο, όπου από 8,2% βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση με 9,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανσπουδαστική έρχεται τα τελευταία δύο χρόνια στην πρώτη θέση στις φοιτητικές εκλογές.

Με στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό μόρφωμα Σπαρτιάτες κατέβηκε για πρώτη φορά και κατέγραψε τα καλύτερα ποσοστά του στη νέα γενιά. Στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών βρίσκεται στο 7,8%, στη φοιτητική ψήφο στο 5,8% και στους ψηφοφόρους 25 – 34 ετών στο 8,2%.

Η Ελληνική Λύση πέφτει από το 4,6% στο 2,1% στους ψηφοφόρους 17 – 24 ετών, από το 4,4% στο 1,1% στη φοιτητική ψήφο και ανεβαίνει από το 5,1% στο 6% στους ψηφοφόρους 25 – 34 ετών.

Η Νίκη ανεβάζει τα ποσοστά της στο 2,7% (άνοδος 0,4%) στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών, στο 3,4% (άνοδος 1,6%) στη φοιτητική ψήφο και 3,3% (άνοδος 1,1%) στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών.

Η Πλεύση Ελευθερίας επίσης συνεχίζει σε ανοδική πορεία και καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά της στη νέα γενιά. Πιο ειδικά, καταγράφει ποσοστό 6.8% (άνοδος 0,9%) στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 24 ετών, 7,4% (άνοδος 2,5%) στην ψήφο των φοιτητών/ριών, ενώ στην στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών πέφτει από το 4,5% στο 4,1%.
Τέλος, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ανεβάζει συνολικά τα ποσοστό του στη νέα γενιά, αν και μένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση λόγω των πολύ χαμηλών ποσοστών του στις μεγαλύτερες ηλικίες (2,4% στους 35 – 54 ετών και 1,7% στους 55+ ετών). Πιο ειδικά, βρίσκεται στο 6,6% (άνοδος 1,5%) στις ηλικίες 17 – 24 ετών, ενώ πέφτει από το 6,4% στο 5,8% στις ηλικίες 25 – 34 ετών. Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματά του στη φοιτητική ψήφο όπου αναδεικνύεται στην τέταρτη θέση με 8,9% (άνοδος 3,1%).

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των νέων που ψήφισαν άλλο κόμμα σε σχέση με όσα έχουμε αναφέρει εδώ, ανέρχεται στο 7,8% στις ηλικίες 17 – 24 ετών, στο 8,4% στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και το 5,4% στις ηλικίες 25 – 34 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με το πως μοιράζεται η ψήφος των νέων στα υπόλοιπα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Σούκρι στην Αθήνα: Το Κάιρο απορρίπτει εκ νέου το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο με επιστολή στον ΟΗΕ

Επίσημη επιστολή της Αιγύπτου στον ΟΗΕΝίκος ΜελέτηςΣε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο της Γάζας που δημιουργεί σοβαρούς κραδασμούς σε ολόκληρη την περιοχή και...

Εκτός ελέγχου τα Σκοπιανά ΜΜΕ: Να ετοιμάσουμε άμεσο διπλωματικό πόλεμο στην Ελλάδα και απόσυρση από την συμφωνία των Πρεσπών!

Η μεγαλύτερη σκοπιανή εφημερίδα Νοβαμακεντόνια αναφέρει: "Ας απαντήσουμε στη διπλωματική επίθεση της Αθήνας, της Σόφιας και των Βρυξελλών με πνεύμα διεθνούς νομιμότητας, αιτιολογημένα και αξιοπρεπώς. Ακόμα κι αν...

Μήνυμα ΗΠΑ προς τα Σκόπια για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα – «Να τηρήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (της Βόρειας Μακεδονίας) με την Ελλάδα και είναι απογοητευμένες που η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δεν χρησιμοποίησε το...

De facto διπλή ονομασία των Σκοπίων και βέτο της Ελλάδας στον ορίζοντα

Το ερώτημα που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο αλλά και στους διπλωματικούς κύκλους, μετά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια είναι ένα: Μπορεί η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι λόγοι που στέρησαν από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα και η επόμενη μέρα

Τέλος! Ολοκληρώθηκε το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα, ίσως, όλων των εποχών. Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε δεύτερη. Δεν κατάφερε να πάρει δεύτερο συνεχόμενο τίτλο πραγματικά στις...

Ακρίβεια: Αυξάνονται οι τιμές σε 4.000 προϊόντα από 1ης Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στην μόνιμη μείωση της τιμής στα σούπερ μάρκετ, τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά...

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται αυξήσεις τον Ιούνιο – Άνοδος 27% στη χονδρική το Μάιο

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αυξάνονται σαφώς με τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην...

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αγοράζουμε πιο ακριβά στην Ελλάδα – Σύγκριση με Ιταλία και Γαλλία

«Πάρτι» κάνουν οι πολυεθνικές στη χώρα μας όσον αφορά στην τιμολόγηση των προϊόντων τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια δεν φαίνεται να τις...