16.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Έκκληση να σωθεί ένα πολύτιμο κομμάτι της Αεροπορικής μας Ιστορίας και Κληρονομίας!

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Τα όσα ακολουθούν είναι μεν γραμμένα από το χέρι του συνεργάτη μας Θέμη Βρανά, που εδώ και δεκαετίας πλουτίζει τις γνώσεις μας για την Ιστορία της ΠΑ και όχι μόνο, αλλά απηχούν πλήρως όλους εμάς στην «Πτήση» αλλά -είμαστε σίγουροι- και όλους όσους έχουν αεροπορική συνείδηση και τα διαβάσουν.

Είναι μια έκκληση στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και προσωπικά στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά μα παρέμβει και να σταματήσει το έγκλημα που επιχειρείται στο  Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού είμαστε σίγουροι ότι το θέμα δεν έχει πέσει στην αντίληψή του.

Όπως μας πληροφορεί ο Θέμης Βρανάς στην ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook

Αγαπητοί μου φίλοι νιώθω για άλλη μια φορά την ανάγκη να σας ενημερώσω για μια πρωτοποριακή ιδέα του Μουσείου ΠΑ, η οποία όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από την πεπατημένη των άριστων ιδεών και αγνών προθέσεων που, τουλάχιστον κατ’ εμέ, υλοποιούνται με λανθασμένο τρόπο.

Όλοι θυμόμαστε την πολύ σωστή σκέψη να δοθεί σε απερχόμενο ανώτατο Αεροπόρο μια κάσκα ως συμβολικό τιμητικό δώρο για την προσφορά του στην ΠΑ, η οποία υλοποιήθηκε παίρνοντας από το Μουσείο ΠΑ τη μοναδική του, άκρως σπάνια και ιστορική, κάσκα τύπου Ρ-4 της δεκαετίας του ’50 στερώντας έτσι από το ΜΠΑ ένα αναντικατάστατο έκθεμα.

- Advertisement -

Όλοι θυμόμαστε την πολύ σωστή σκέψη να δοθεί ένα αποσυρμένο αεροσκάφος τύπου F-104G Starfighter για έκθεση στο Κατάρ, επιλέγοντας όμως από το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας το καλύτερα διατηρημένο Starfighter της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το μόνο που ίσως μπορεί κάποια στιγμή να έλθει σε πτήσιμη κατάσταση.

Το F-104G τελικά σώθηκε και παρέμεινε στο ΜΠΑ.

Ήταν μια μεγάλη νίκη ενάντια στο παράλογο, κάτι που μας γέμισε αισιοδοξία ότι το πάθημα θα γίνει επιτέλους μάθημα.

Δυστυχώς, πέντε χρόνια μετά την περιπέτεια του Αστρομαχητή, άλλο ένα αεροπορικό δράμα εκτυλίσσεται στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ξεκινάει και πάλι με μια ρηξικέλευθη πρόταση, αυτή της δημιουργίας εισόδου στο ΜΠΑ που θα περιλαμβάνει τμήμα της ατράκτου ενός HU-16B Albatross ASW. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιδέα που δεν μπορεί να απορριφθεί αβασάνιστα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Φέρνοντας στον νου μου το κομμένο πρόσθιο τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους Canadair CL-215 1075 που είδα τοποθετημένο εξωτερικά του υποστέγου συντήρησης των Canadair της 355ΜΤΜ στην 112ΠΜ το καλοκαίρι του 2001, μπορώ να πω ότι δεν είναι μια ιδέα που θα με ξένιζε ή θα στεκόμουν αρνητικά απέναντί της. Ο εμπνευστής εκείνης της ιδέας ήταν σίγουρα ένας δημιουργικός άνθρωπος που κατάφερε να οδηγήσει το ρύγχος του κατεστραμμένου σε ατύχημα Canadair από τη νέκρωση στην ανάσταση με έναν πανέξυπνο και πρωτοποριακό τρόπο.

Αν λοιπόν ακολουθούταν η ίδια αποδεδειγμένα σωστή επιλογή και στο Μουσείο ΠΑ, θα μπορούσε να σωθεί το πρόσθιο τμήμα της ατράκτου και ίσως και ολόκληρη η πτέρυγα ενός HU-16B Albatross από τα πέντε που αργοπεθαίνουν στην 112ΠΜ, στην Ελευσίνα, ή του μοναδικού που βρίσκεται παρατημένο στα αζήτητα της 114ΠΜ, στην Τανάγρα.

Κι όμως, όχι.

Με μια σοκαριστική απόφαση, επιλέχθηκε να κοπεί το ουραίο τμήμα ενός από τα δύο σε έκθεση Albatross HU-16B ASW του Μουσείου ΠΑ!

Το καλύτερα διατηρημένο Albatross στην Ελλάδα, το serial number 51-7204 που έφερε κατά την υπηρεσία του την ονομασία «Ζευς». Το μοναδικό που θα μπορούσε να έλθει σε πτήσιμη κατάσταση, αν το θελήσει κάποια στιγμή το Ίδρυμα ΙΚΑΡΟΣ.

Αν όντως επέλθει η δομική καταστροφή του ιστορικού εκθέματος με δικαιολογία την έκθεσή του ως διακοσμητικό στοιχείο του υποστέγου έκθεσης μόλις λίγα μέτρα νοτιότερα από το σημείο που σήμερα εκτίθεται, θα είναι -πάντα κατά την άποψή μου- η πιο άστοχη και ιστορικά απονενοημένη ενέργεια στα χρονικά όλων των ευρωπαϊκών αεροπορικών μουσείων.

Ξεκινώντας από την απαξίωση του βασικού λόγου ύπαρξης ενός αεροπορικού μουσείου, αυτού της διατήρησης και όχι της καταστροφής των εκθεμάτων του, μέχρι την απαξίωση ή αδυναμία αξιοποίησης των υπαρχουσών εναλλακτικών λύσεων σε απόσταση μόλις λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από το Τατόι.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δομική καταστροφή ενός πολύτιμου εκθέματος και ο διασυρμός του Μουσείου της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τη λογική «κόβω ένα ιστορικό αεροπλάνο για να το αναδείξω», παρακαλώ οποιονδήποτε ενστερνίζεται την άποψη που εκφράζω παραπάνω, δηλαδή «υλοποιήστε μεν το σχέδιό σας για την αναβάθμιση του Μουσείου, σεβαστείτε δε τη δομική ακεραιότητα όλων των εκθεμάτων του ΜΠΑ» να κοινοποιήσει όπου κρίνει προσφορότερο τη συγκεκριμένη δημοσίευση.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Albatross HU-16B 51-7204 «Ζευς» βρίσκεται ακόμη ανέγγιχτο σε έκθεση. Από τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 κανείς δεν θα μπορεί να είναι σίγουρος για τη δομική του πληρότητα και κανείς δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και βοηθητικό για την Πολεμική μας Αεροπορία να εκφράσει ο καθένας μας κόσμια τη θέση του είτε υπέρ είτε κατά του κοψίματος του Albatross.

flight.com.gr

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΑ παίρνει καινούργια C-130J; Στην Ελλάδα αμερικανικό κλιμάκιο

Στην Αθήνα βρέθηκε κλιμάκιο Αμερικανών για να συζητήσουν με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας το ενδεχόμενο απόκτησης από τη χώρα μας...

Παράλληλη εργασία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Αρχική σελίδαΠΟΜΕΝΣΠαράλληλη εργασία για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεωνby enoplos.gr30 Νοεμβρίου Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,...

Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι με τις… ευλογίες των Βρετανών – «Θέλουμε τα Eurofighter για να απαντήσουμε στους Έλληνες»

Ελληνοτουρκικά: Σημαία φαίνεται πως έχουν κάνει τα τουρκικά ΜΜΕ την πρωτοφανή απρέπεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Τούρκοι νοιώθουν πραγματικά θορυβημένοι από...

Ναύσταθμος Κρήτης: Ξεκινούν τα έργα για την «φωλιά» του Στόλου Μεσογείου

Μετά την έγκριση χρηματοδότησης για την δημιουργία του δεύτερου μεγάλου ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενισχύσει σημαντικά την θωράκιση της χώρας ήρθε η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές 2023: Πότε είναι το debate – Ώρα και κανάλι

Πότε είναι το debate για τις εκλογές 2023 - Ώρα και κανάλι Στην τελική ευθεία για το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023. Αντίστροφη μέτρηση...

Πανελλαδικές 2023: Βγήκαν οι βαθμολογίες – Πώς θα τις δείτε

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 σήμερα (29.6.2023) στις 12:40 από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Οι υποψήφιοι μπορούν να μάθουν...

Blue Horizon-Δολοφονία 36χρονου Αντώνη: Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος

Την προφυλάκιση του πλοίαρχου και του ύπαρχου του Blue Horizon για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν τα ξημερώματα...

Εκλογές 2023: Η νέα δημοσκόπηση και το μυστήριο της απλής αναλογικής

Νέα δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ αγγίζει το 31%, ο...