22.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Credit Suisse: Ποια είναι η ελβετική τράπεζα που απειλεί τον πλανήτη – Τεράστια σκάνδαλα – Ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να ενισχύσει τη ρευστότητά της ύστερα από τη βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογά της που κλιμάκωσε τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση. Αναλυτές δήλωσαν πως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα, που μετρά 167 χρόνια ζωής.

Οι μετοχές της Credit Suisse

Το ξεπούλημα στις μετοχές της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου επειδή παραβίασε τους κανόνες για την COVID-19, οκτώ μόλις μήνες αφού προσελήφθη για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα.

- Advertisement -

Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση -αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.

Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων. Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Η μτοχή της έχει χάσει 75% κατά το περασμένο έτος.

Τα επόμενα βήματα της  Credit Suisse

Η Credit Suisse έχει πει ότι θα δανειστεί έως 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να μην επαρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η εξασφάλιση της στήριξης στρατηγικών επενδυτών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. Μεταξύ των επενδυτών της βρίσκονται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.

Η αποεπένδυση από διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια επιλογή, καθώς η Credit Suisse κατέχει δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ποσοστό στην SIX Group, την εταιρία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

w16 15302026941804

Ποιος ο ρόλος της  Credit Suisse;

Η τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο διαχειριστών πλούτου και είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικά σημαντικές, των οποίων η κατάρρευση που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Credit Suisse έχει μια τοπική ελβετική τράπεζα, καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στα τέλη του 2021 απασχολούσε πάνω από 50.000 εργαζομένους και διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,6 τρισεκ. ελβετικών φράγκων. Διαθέτει πάνω από 150 γραφεία σε περίπου 50 χώρες.

Δωροδοκίεςξέπλυμα βρώμικου χρήματοςφοροδιαφυγήεταιρική κατασκοπείααυθαιρεσίες subprime και άσχημη διαχείριση κινδύνων είναι μόνο μερικά από αυτά.

Το 2020, μια τεράστια διαρροή δεδομένων της Credit Suisse αποκάλυψε λεπτομέρειες για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 30.000 κατόχους λογαριασμών, ιδιώτες και εταιρείες, στα χέρια των οποίων ήταν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με τον Guardian προέρχονταν από «βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα».

Ενώ σύμφωνα με τη γερμανική SZ τα στοιχεία, ξεκινούν από τη δεκαετία του 1940 και φτάνουν έως το 2000 οπότε και φαίνεται ότι άνοιξαν οι περισσότεροι «σκοτεινοί» λογαριασμοί.

Ακολούθησαν σκάνδαλα βιομηχανικής κατασκοπείας, δοσοληψίες με εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, αλλά και εμπλοκή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη Βουλγαρία.

5f69d39fac64d

Το σκάνδαλο του δικτάτορα Μάρκος

Το 1986 το προεδρικό ζεύγος των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο και Ιμέλντα Μάρκος είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα με τα ψεύτικα ονόματα «Williams Saunders» και «Jane Ryan» για να αποφύγει τον επιπλέον έλεγχο.

Η τράπεζα φέρεται να βοήθησε τον δικτάτορα των Φιλιππίνων να κρύψει 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψε από τα ταμεία του κράτους.
«Το πάρτι της εξαφάνισης»

Το 1999 υπάλληλοι της Credit Suisse στο Τόκιο κατέστρεψαν χιλιάδες τραπεζικά έγγραφα που ενδέχεται να έβλαπταν την αξιοπιστία της τράπεζας εάν έπεφταν στα χέρια των Αρχών.Οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν χρηματικό πρόστιμο στην Credit Suisse αφού ανακάλυψαν ότι οι τραπεζίτες της κατέστρεψαν στοιχεία που σχετίζονταν με μια έρευνα όπου η τράπεζα βοηθούσε εταιρείες να καλύψουν τις ζημίες τους.

Ο δικτάτορας της Νιγηρίας

Έναν χρόνο αργότερα το 2000 Sani Abacha, ο δικτάτορας της Νιγηρίας έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα και τον λαό του και τα έβαλε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα.

Το 2000 η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας επέπληξε την Credit Suisse για αποδοχή κεφαλαίων αξίας περίπου 214 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με διαφθορά από τον Νιγηριανό στρατιωτικό δικτάτορα Sani Abacha τη δεκαετία του 1990.

Ο δανειστής επικρίθηκε επειδή δεν αναγνώρισε ότι οι δύο γιοι του ήταν πολιτικά εκτεθειμένοι. Η Credit Suisse είπε ότι είχε βελτιώσει τις διαδικασίες παρακολούθησης και το προσωπικό που ασχολήθηκε με το καθεστώς του Abacha είχε εγκαταλείψει την τράπεζα.

Ιαπωνική μαφία Yakuza

Το 2004, ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια σε ένα διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο τραπεζίτης λέγεται ότι ξέπλυνε 4,6 δισεκατομμύρια γιέν (42,2 εκατομμύρια δολάρια), που εισέπραξε από τοκογλύφους, αγοράζοντας ομόλογα και εξαργυρώνοντάς τα μέσω μιας ιαπωνικής εταιρείας χρεογράφων.

Αργότερα αθωώθηκε καθώς ισχυρίστηκε, ότι δεν γνώριζε ότι η πηγή των κεφαλαίων ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ιαπωνίας, η Yakuza.

Βουλγαρική κοκαΐνη

Το 2020 η τράπεζα κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ότι ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών, το διάστημα 2004 και 2008, που ανήκαν σε μέλη της Βουλγαρικής μαφίας.

Η τράπεζα κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν διεξήγαγε τους κατάλληλους ελέγχους τόσο για τα πρόσωπα όσο και για το πόθεν έσχες των χρημάτων.

Δισ. δολάρια σε δικαστικές υποθέσεις

Από το 2009 έως και σήμερα η Ελβετική τράπεζα έχει γύρω στις 10 ανοικτές διακαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και πολλές σκοτεινές συναλλαγές και διευκολύνσεις.

Διαμάχες και σκάνδαλα που στοιχίζουν δισ δολάρια στην Credit Suisse, η αξιοπιστία της οποία αμφισβητείται όπως και ολόκληρου του περίφημου ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

26937628

Οι επιθετικές τακτικές

Μια έρευνα της Γερουσίας αποκάλυψε επιθετικές τακτικές που χρησιμοποιούσαν ελβετικές τράπεζες, με την Credit Suisse να έχει στρατολογήσει πελάτες σε high-end εκδηλώσεις, να “ψαρεύει” έναν πιθανό πελάτη με δωρεάν χρυσό και ακόμη και να έχει παραδώσει ευαίσθητες τραπεζικές κινήσεις κρυμμένες στις σελίδες ενός περιοδικού Sports Illustrated.

Η Credit Suisse είχε δηλώσει τότε: “Λυπούμαστε βαθύτατα για την ανάρμοστη συμπεριφορά του παρελθόντος που οδήγησε σε αυτή τη διευθέτηση”.

Το 2016 μία ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Credit Suisse αφού εντόπισε «σημαντικές ελλείψεις» στο πρόγραμμα της τράπεζας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο δανειστής είχε δηλώσει ότι “κάνει τις κατάλληλες εσωτερικές διορθωτικές προσπάθειες”.

Έφοδος σε σπίτια και γραφεία

Το 2017 οι αρχές έκαναν έφοδο σε σπίτια και γραφεία στην Ολλανδία και τη Γαλλία και ξεκίνησαν έρευνες για υπαλλήλους της Credit Suisse στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία, σε σχέση με ύποπτη φοροδιαφυγή που αφορούσε 55.000 λογαριασμούς.

Η Credit Suisse είπε ότι συνεργαζόταν με τις αρχές και αργότερα έβγαλε μια σειρά από διαφημίσεις σε βρετανικές εφημερίδες δηλώνοντας ότι “εφαρμόζει αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής” για τη φοροδιαφυγή.

Το 2019 η τράπεζα ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο εταιρικής κατασκοπείας και τελικά παραδέχτηκε ότι προσέλαβε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να εντοπίσουν δύο απερχόμενα στελέχη της. Ξεκίνησε μια ρυθμιστική έρευνα και κορυφώθηκε με την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Tidjane Thiam, το 2020.

Μια ομάδα στελεχών αργότερα διαπιστώθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση σε άλλες πέντε περιπτώσεις μεταξύ 2016 και 2019.

Η Credit Suisse είπε ότι είχε απαγορεύσει την παρακολούθηση “εκτός εάν απαιτείται για επιτακτικούς λόγους, όπως απειλές για τη σωματική ασφάλεια των εργαζομένων”.

Το 2020 Ελβετοί εισαγγελείς εξέδωσαν κατηγορητήριο κατά της Credit Suisse επειδή φέρεται ότι δεν διεξήγαγε κατάλληλους ελέγχους σε πελάτες και δεν ερεύνησε την πηγή κεφαλαίων που συνδέονται με ένα βουλγαρικό κύκλωμα ναρκωτικών που φέρεται να “ξέπλυνε” τουλάχιστον 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών μεταξύ 2004 και 2008.

Η δίκη, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είναι η πρώτη κατά ελβετικής τράπεζας στην ιστορία της χώρας.

Η Credit Suisse είπε ότι “θα υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά” και ότι “απορρίπτει ανεπιφύλακτα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς σε αυτό το ζήτημα που εγείρονται εναντίον της”.

Το 2021, η Credit Suisse κατέγραψε ζημία 5,5 δισ. δολαρίων λόγω της επικίνδυνης έκθεσής της στο αμερικανικό hedge fund Archegos Capital Management, το οποίο κατέρρευσε στις αρχές του 2021.

Η Credit Suisse είπε ότι ανέλαβε δράση κατά 23 υπαλλήλων και απέλυσε εννέα, ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε να θέσει τη διαχείριση κινδύνου “στο επίκεντρο” της λήψης των αποφάσεών της.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Andromeda: Δρομολογείται το καλώδιο οπτικών ινών που θα διασυνδέσει Ελλάδα και αραβική χερσόνησο

Τον αρχικό σχεδιασμό, τη δρομολόγηση και το επιχειρηματικό σχέδιο για το καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών ANDROMEDA που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στις 13 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση – Τι αλλάζει με τα επιδόματα

Πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου πρόκειται να κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης. Με τις διεθνείς τιμές να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 30% από το περασμένο Ιούνιο,...

ΔΥΠΑ: Σήμερα καταβάλλεται το «μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 1.275 μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον 1.275 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό...

Ευρώπη: Το «μαρτύριο της σταγόνας» – Στερεύει απο ελαιόλαδο η γηραιά ήπειρος, δυσοίωνο το μέλλον

Η Ευρώπη έχει σχεδόν εξαντλήσει τα τοπικά αποθέματα ελαιολάδου και κινδυνεύει με ακόμη περισσότερες ελλείψεις, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τη συγκομιδή για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Απόφαση-σοκ-Financial Times: Η Ελλάδα θα ενσωματώσει 300.000 μετανάστες εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το καθεστώς 300.000 μεταναστών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και υπογραμμίζουν «το...

Γκρεμίζεται ολόκληρο το κατηγορητήριο του Ρόμπερτ Μενέντεζ

Το Newsbreak έχει στα χέρια του και παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που αφορά τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ. Από το πλήρες κείμενο προκύπτουν σοβαρές αμφιβολίες για τις κατηγορίες...

Τεράστιος Μελ Γκίμπσον: Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία σφάζουν τους Αρμένιους και τα δυτικά ΜΜΕ σιωπούν!

Καταπέλτης ο κορυφαίος ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, Έσπασε την ομερτά των διεφθαρμένων αναφορικά με την νέα γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν....