30.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Αποκλειστικό- Το Nordic Monitor τους ”καρφώνει”: ”Η Τουρκία με την υποστήριξη της Ελλάδας θέλει ΓΓ στον ΟΑΣΕ”-Οι επιθέσεις του Feridun Sinirlioğlu κατά Αθήνας & οι σχέσεις του με τον ISIS!

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Δείτε τι αναφέρει το Nordic Monitor

”Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να συνεργαστούν σε κρίσιμες ηγετικές θέσεις εντός του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Η Τουρκία στοχεύει να εξασφαλίσει τη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να διοριστεί ο υποψήφιος διευθυντής του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).

Ο υποψήφιος της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ είναι ένας αμφιλεγόμενος πρώην διπλωμάτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως απαιτείται από τις συνθήκες ειρήνης της Λωζάνης και του Παρισιού και κατέθεσε καταγγελία κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Το ODIHR, του οποίου ο πιθανός επόμενος διευθυντής υποστηρίζεται από την Τουρκία, εξέδωσε έκθεση τον Μάιο του 2023 δηλώνοντας ότι οι εκλογές στις οποίες επανεξελέγη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν δίκαιες.

Ο Feridun Sinirlioğlu, ένας έμπιστος σύμμαχος του Ερντογάν με αμφιλεγόμενο παρελθόν με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως ειδικός συντονιστής για το Αφγανιστάν στις 25 Απριλίου 2023. Ο διορισμός του Sinirlioğlu προκάλεσε σημαντικές ανησυχίες λόγω της υποτιθέμενης συμμετοχής του σε μυστικές διαπραγματεύσεις με το ISIS και άλλες μυστικές δραστηριότητες που επωφελήθηκαν οικονομικά από το πετρέλαιο που ελέγχεται από το ISIS.

Το 2014 ο Sinirlioğlu ενεπλάκη σε μια συνωμοσία που αφορούσε την εσκεμμένη παράδοση του τουρκικού γενικού προξενείου και του προσωπικού του προξενείου στη Μοσούλη στο ISIS, με αποτέλεσμα να κρατηθούν όμηροι από το ISIS. Αυτή η κίνηση φέρεται να ήταν μέρος μιας στρατηγικής για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων με το ISIS, που οδήγησε στην απελευθέρωση κρατουμένων του ISIS από τις τουρκικές φυλακές και οικονομικά οφέλη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ο Öztürk Yılmaz, ο τότε γενικός πρόξενος στη Μοσούλη, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι ξεπούλησε τους ομήρους για να επωφεληθεί από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία. Αποκάλυψε ότι οι πολυάριθμες προσπάθειές του να πείσει τις τουρκικές αρχές να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στα στρατεύματα του ISIS αγνοήθηκαν και ότι τα τηλεγραφήματα έκτακτης ανάγκης που έστειλε στην Άγκυρα εξαφανίστηκαν, υποδηλώνοντας ότι ο Sinirlioğlu συμμετείχε σε συγκάλυψη της κατάστασης.

- Advertisement -

Ο Sinirlioğlu έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής μυστικών επιχειρήσεων για τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων για μια επιχείρηση ψευδούς σημαίας για να δικαιολογήσει μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία το 2014. Η εμπλοκή του σε αυτές τις επιχειρήσεις δείχνει ένα μοτίβο χρήσης λαθραίων μέσων για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Ο Sinirlioğlu συμμετείχε επίσης ενεργά στην εκστρατεία της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος το 2021, μέχρι την τουρκοελληνική προσέγγιση το 2023.

Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Sinirlioğlu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι απαραίτητες για Η εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

«Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών. τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων», πρόσθεσε.

Ο Sinirlioğlu υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβίασε ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατιωτικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, ίδρυσης μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σε μια επακόλουθη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Sinirlioğlu παρείχε μια πιο λεπτομερή υπόθεση, με μια νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.

«Με τη στρατιωτικοποίηση των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να διεκδικήσει την αντίθεση στην Τουρκία των συνθηκών που αναφέρονται παραπάνω και των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές», έγραψε.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο παρέχει ανάλυση για το έργο του ΟΑΣΕ, ο Sinirlioğlu αντιμετωπίζει πέντε ανταγωνιστές για τη θέση του γενικού γραμματέα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Jan Braathu από τη Νορβηγία, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία. Igli Hasani από την Αλβανία, που κατέχει τη θέση του Υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Christophe Kamp, μόνιμος εκπρόσωπος της Ολλανδίας στον ΟΑΣΕ· John MacGregor από τον Καναδά, ο οποίος ηγείται του κέντρου του ΟΑΣΕ στο Ασγκαμπάτ. και Marcel Peško από τη Σλοβακία, που υπηρετεί ως ειδικός εκπρόσωπος της προεδρίας του ΟΑΣΕ και συντονιστής του έργου του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα στηρίζει τη Μαρία Τελαλιάν, νομική σύμβουλο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής του νομικού τμήματος, για τη διεύθυνση του ODIHR, με αντάλλαγμα τη στήριξη που έδωσε η Αθήνα στον Sinirlioğlu.

Πέρυσι, μια κοινή αποστολή παρατηρητών από το ODIHR, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (OSCE PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εξέδωσε προκαταρκτικά πορίσματα και συμπεράσματα σχετικά με τις εκλογές στην Τουρκία που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου 2023. Δήλωσαν ότι ο υφιστάμενος ο πρόεδρος Ερντογάν και τα κυβερνώντα κόμματα είχαν ένα άδικο πλεονέκτημα.

Η αποστολή επεσήμανε τους συνεχείς περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη συνάθροιση, συνεταιρίζεσθαι και έκφραση, που παρεμπόδισαν τη συμμετοχή πολιτικών της αντιπολίτευσης, κομμάτων, κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στην εκλογική διαδικασία. Επιπλέον, η δήλωση υπογράμμισε την εκτενή και θετική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης του Προέδρου Ερντογάν, ειδικά από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκλογή του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ περιλαμβάνει υποψηφιότητες από οποιοδήποτε συμμετέχον κράτος, με την τελική απόφαση να εξαρτάται από τη συναίνεση και των 57 κρατών μελών. Αν και θεωρητικά ισάξια επιρροής, οι πρακτικές εκτιμήσεις συχνά ευνοούν τους υποψηφίους που υποστηρίζονται από βασικούς παράγοντες του ΟΑΣΕ, όπως το μπλοκ της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Ως σημερινή πρόεδρος, η Μάλτα έχει επιφορτιστεί να παρουσιάσει αμερόληπτα τους συμφωνηθέντες υποψηφίους στη Γενική Συνέλευση του ΟΑΣΕ τον Σεπτέμβριο. Η θητεία της Helga Maria Schmid ως γενικού γραμματέα παρατάθηκε προηγουμένως λόγω του βέτο της Ρωσίας, η οποία εμπόδισε την επιλογή διαδόχου.

Ο υποψήφιος της Τουρκίας αναμένεται να συγκεντρώσει υποστήριξη από τη Ρωσία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα χρειαστεί επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επιπλέον, λόγω της προσπάθειας συνεργασίας με την Ελλάδα, η Κύπρος δεν αναμένεται να ασκήσει βέτο, παρά την αναφερόμενη δυσαρέσκεια των Ελληνοκυπρίων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα αναμένει υποστήριξη στον Σινιρλίογλου και από την Αρμενία. Επιπλέον, έχουν σταλεί οδηγίες σε πρεσβείες για να προωθήσουν ενεργά την υποψηφιότητά του, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγρια κόντρα μεταξύ Γεωργιάδη – Πολάκη στη Βουλή: «Φύγε, ούστ!» – «Να ανακαλέσεις» (Βίντεο)

«Πρωταγωνιστές» σε ένα ακόμη επεισόδιο πολιτικής ιλαρότητας εντός του κοινοβουλευτικού τερέν αναδείχθηκαν ξανά ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Παύλος Πολάκης. Πεδίο της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ...

Με 53 λέξεις απάντησε ο Νίκος Δένδιας στην πρωτοφανή πρόκληση των Τούρκων: ”Λυπούμαστε που δεν σας ευχαριστήσαμε”

Δηκτική ήταν η απάντηση που «έστειλε» το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας μετά και την πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Νίκου Δένδια, με αφορμή...

Προκλητική επίθεση της Άγκυρας στον Δένδια – «Θέλει να κάνει πολιτική καριέρα σπέρνοντας διχόνοια»

«Ψευδή και συκοφαντική» χαρακτήρισε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, τη δήλωση του Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα...

Σάλος για το «βούλωσ’ το» Πολάκη στη Συρεγγέλα – Κόντρα για τη συγγνώμη Κασσελάκη – Διαγραφή ζητά η ΝΔ

Σάλο αλλά και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, προς την...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι ασκήσεις της Κίνας στη Λευκορωσία ενοχλούν το ΝΑΤΟ

Η 11ήμερη στρατιωτική άσκηση Κίνας-Λευκορωσίας, με την ονομασία «Eagle Assault», πραγματοποιείται κοντά στα σύνορα της Πολωνίας. Η ευθυγράμμιση της Λευκορωσίας με τη Ρωσία έχει...

Η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχεται την κρίση θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα

Έχει σοβαρό πρόβλημα θρησκευτικής ελευθερίας το Πακιστάν; Ναι, είπε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεσή του για τη θρησκευτική ελευθερία,...

Η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής της Κίνας στο Σιντζιάνγκ προκαλεί συναγερμό

Η Κίνα εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο Σιντζιάνγκ στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διεκδικήσει εξουσία στην περιοχή, είπε ο ηγέτης των Ουιγούρων,...

O κινεζικός ”Δρόμος του Μεταξιού” & η ”παγίδα του χρέους”

Η μικροσκοπική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η κυριαρχία του Λάος κινδυνεύει να διαβρωθεί με μια μακροχρόνια οικονομική κρίση και το δημόσιο και δημόσια εγγυημένο...