Αρχική Γεωπολιτική Αποκλειστικό – Ινδοί για ελληνικά Mirage: ”Η Αθήνα θέλει στρατιωτική συνεργασία με...

Αποκλειστικό – Ινδοί για ελληνικά Mirage: ”Η Αθήνα θέλει στρατιωτική συνεργασία με το Ν.Δελχί”

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

0
208

Τι αναφέρει Ινδικό ΜΜΕ:

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τους EurAsian Times, η Ινδονησία απέρριψε επίσημα τα σχέδια για την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 από το Κατάρ, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Δεν υπάρχει αγορά τζετ Mirage. Παρόλο που είχε προγραμματιστεί, ακυρώθηκε… που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενεργό συμβόλαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Dahnil Anzar Simanjuntak σε δήλωση.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ξεπερασμένο σε σύγκριση με τα σύγχρονα αεροσκάφη, το μαχητικό αεροσκάφος Mirage συνεχίζει να λειτουργεί από πολλές χώρες, με προσπάθειες να παραταθεί η επιχειρησιακή του ζωή μέσω διαφόρων αναβαθμίσεων.

Το μαχητικό αεροσκάφος Mirage έχει προσελκύσει πρόσφατα την προσοχή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για διάφορους λόγους. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το εκφρασμένο ενδιαφέρον της Ουκρανίας για την απόκτηση αεροσκαφών Mirage, υπογραμμίζοντας τη διαρκή ελκυστικότητα αυτού του γαλλικού μαχητικού παρά την ηλικία του.

Ο Αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk, ο Αρχηγός του Επιτελείου της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, πρότεινε μέσω Telegram στις 14 Ιανουαρίου 2024, ότι η Ουκρανία εξετάζει ενεργά την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Mirage-2000D από τη Γαλλία για να ενισχύσει τις δυνατότητες κρούσης του στόλου της.

Η επανάληψη Mirage-2000D (Diversified) αντιπροσωπεύει μια εκσυγχρονισμένη διθέσια προσαρμογή του πολεμικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων που κατασκευάστηκε από την Dassault Aviation κατά τη δεκαετία του 1970, ειδικά προσαρμοσμένο για την εκτέλεση αποστολών κρούσης ακριβείας εκτεταμένου βεληνεκούς με χρήση συμβατικών οπλισμών.

Ομοίως, το 2023, η Ινδονησία έγινε πρωτοσέλιδο με την απόφασή της να προμηθευτεί μεταχειρισμένα αεροσκάφη Mirage από το Κατάρ. Η απόφαση για την απόκτηση του στόλου του Κατάρ είχε ως κίνητρο την ανάγκη για έναν προσωρινό στόλο για να γεφυρώσει το χάσμα έως ότου παραδοθούν τα νέα αεροσκάφη Rafale.

Ενώ η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει πλέον ακυρώσει την αγορά, η κίνηση εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη σημασία του Mirage στην παγκόσμια αμυντική αγορά καθώς οι χώρες αναζητούν οικονομικά αποδοτικές λύσεις για να ενισχύσουν τις αεροπορικές τους ικανότητες.

Η Ινδία κοιτάζει τα αεροσκάφη Mirage-2000;

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) έχει ξεκινήσει προσπάθειες για να παραχωρ΄σει 18 μαχητικά Mirage-2000 EGM/BGM που έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία μετά την εισαγωγή του Rafale, με έντονο ενδιαφέρον να συνάψει συμφωνία με την Ινδία.

Αυτές οι εξελίξεις, ρίχνουν φως στην τύχη των αεροσκαφών που λειτουργούσαν προηγουμένως υπό την 332η Μοίρα Μάχης (Falcons), η οποία ολοκληρώθηκε το 2022 με την έλευση των μαχητικών Rafale στον στόλο της HAF.

Η απόφαση να εκποιηθούν αυτά τα μαχητικά Mirage-2000, κάποτε αναπόσπαστο στις εναέριες δυνατότητες της HAF, προέρχεται από την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω φθορά και ενδεχόμενη διάλυση λόγω παρατεταμένης ακινητοποίησης.

Από τις αρχικές 40 μονάδες Mirage-2000 που αγόρασε η HAF το 1988, μόνο δέκα αναβαθμίστηκαν στο πρότυπο Mirage-2000-5, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη παρέμειναν ανενεργά στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Επιπλέον, η εξέχουσα θέση των αμερικανικών F-16 στον στόλο της HAF περιθωριοποίησε τον επιχειρησιακό ρόλο των Mirage-2000, οδηγώντας στην τελική απόσυρσή τους.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι τα Mirage-2000s της 332ης Μοίρας είχαν μακροχρόνια προβλήματα διαθεσιμότητας, με ορισμένα αεροσκάφη να απαιτούν εξαρτήματα από άλλα μέσω κανιβαλισμού για να παραμείνουν επιχειρησιακά.

Η απόφαση της HAF να πουλήσει αυτά τα παροπλισμένα Mirage-2000 έρχεται εν μέσω προσπαθειών ενίσχυσης των αμυντικών δεσμών με την Ινδία. Η Ινδία είναι ένας πιθανός αγοραστής για αυτά τα αποσυρθέντα αεροσκάφη Mirage-2000, με την Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) να διατηρεί επί του παρόντος περίπου 50 επιχειρησιακά αεροσκάφη Mirage-2000 σε τρεις μοίρες μαχητικών.

Το ενδιαφέρον της Ινδίας για την απόκτηση μεταχειρισμένων Mirage-2000 οφείλεται στην ανάγκη αναπλήρωσης του στόλου της μετά από απώλειες αεροσκαφών λόγω ατυχημάτων και στη χρήση των «απαραίτητων» ανταλλακτικών.

Η Ινδία σχεδιάζει να παρατείνει τη διάρκεια ζωής αυτών των Mirage-2000 μέχρι την επόμενη δεκαετία, όταν θα καταργηθούν σταδιακά προς όφελος του γηγενούς μαχητικού αεροσκάφους Tejas MkII. Τα μεταχειρισμένα Mirage-2000 θα μπορούσαν επίσης να εγγυηθούν επαρκή προμήθεια ανταλλακτικών για τον υπάρχοντα στόλο.

Η Αθήνα βλέπει την πιθανή πώληση αυτών των αεροσκαφών Mirage στην Ινδία ως οικονομική ευκαιρία και μέσο ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ενώ τα Mirage-2000 εκτιμάται ότι θα φέρουν μόνο μερικά εκατομμύρια ευρώ λόγω της κακής τους κατάστασης, η Αθήνα πιστεύει ότι τα πολιτικά οφέλη από την ενίσχυση των δεσμών με την Ινδία υπερτερούν των περιορισμένων οικονομικών κερδών.

Και τα δύο μέρη βρίσκονται τώρα σε συζητήσεις, με το HAF να ελπίζει ότι η Ινδία θα αναδειχθεί ως κατάλληλος αγοραστής για τα παροπλισμένα μαχητικά Mirage-2000.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αξιολογεί επίσης το μέλλον του νεότερου αεροσκάφους Mirage-2000-5, που βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία με την 331 Μοίρα «Θησέας».

Σχεδιασμένο για αεροπορική υπεροχή, η παραλλαγή Mirage-2000-5 αντιμετωπίζει προκλήσεις για να συμβαδίσει με τις σύγχρονες δικτυοκεντρικές λειτουργίες παρά τις ορισμένες αναβαθμίσεις με την πάροδο του χρόνου, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Η προγραμματισμένη υλοποίηση των τερματικών σταθμών Link-16, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας με άλλα αεροσκάφη, έχει καθυστερήσει λόγω ανησυχιών σχετικά με το κόστος και την αποτελεσματικότητα.

Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, οι διοικητές της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα 24 Mirage-2000-5. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να λειτουργούν και διαθέτουν αρκετές ώρες πτήσης που απομένουν για να χρηματοδοτήσουν την προμήθεια πρόσθετων αεροσκαφών Rafale.

Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για την πώλησή τους, η Ινδία θεωρείται πιθανός προτιμώμενος προορισμός για τα ελληνικά δέλτα.

Ο συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ζηκίδης, Ηλεκτρονικός Μηχανικός της Ελληνικής Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας, εξήγησε στους EurAsian Times τα κύρια επιχειρησιακά οφέλη του Mirage-2000.

Ο συνταγματάρχης Ζηκίδης, ο οποίος έχει πρακτική εμπειρία τόσο με το Mirage F1CG όσο και με το Mirage-2000 EGM/BGM σε επίπεδο μοίρας, σχολίασε: «Το Mirage 2000 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1970 από την Avions Marcel Dassault-Breguet Aviation (AMD-BA) , χρησιμοποιώντας την έννοια της πτέρυγας δέλτα, κυρίως ως αναχαιτιστή αέρα, με δευτερεύοντα ρόλο επίθεσης εδάφους.

«Οι Γάλλοι ακολούθησαν μια σχετικά συντηρητική προσέγγιση, απαιτώντας συντελεστή ασφαλείας 5 σχετικά με την αντοχή στην κόπωση (σύμφωνα με το «Norme AIR 2004/D ή E»), ενώ επέλεξαν τον στροβιλοανεμιστήρα μονού άξονα SNECMA M53, ευνοώντας την απλότητα και την αξιοπιστία αντί για την απόδοση. . Ωστόσο, ο σχεδιασμός του αεροσκάφους και το περιττό σύστημα fly-by-wire πρόσφεραν εξαιρετικό χειρισμό, ειδικά σε μεγάλο ύψος και ταχύτητα».

Εξήγησε περαιτέρω, «Το Mirage 2000-5 Mk2/I/TI είναι ένα θαυμάσιο αεροσκάφος, που συνδυάζει εξαιρετικό χειρισμό, εξουσία μύτης, ταχύτητα, γρήγορο χρόνο αντίδρασης (σε λιγότερο από 5 λεπτά), ένα ισχυρό ραντάρ (RDY-2/-3 ), κορυφαία όπλα (MICA EM/IR, SCALP EG, βόμβες ολίσθησης κ.λπ.) και ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα αυτοπροστασίας, με αξιοπιστία, εξαιρετική αντοχή στη δομή, ευκολία συντήρησης και μέτριο κόστος.»

Σημείωσε ότι ενώ το Rafale είναι ανώτερο, επιβαρύνει επίσης σημαντικά υψηλότερα έξοδα απόκτησης και λειτουργικών εξόδων σε σύγκριση με το Mirage.

Σχετικά με την στιβαρότητα του αεροσκάφους, ο συνταγματάρχης Ζηκίδης επέστησε την προσοχή σε ένα περιστατικό του 1991 που αφορούσε ένα Mirage-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας (Αριθμός Σειράς 215).

Είπε, «Το 1991, ένα Mirage-2000 της Πολεμικής Αεροπορίας (S/N 215) είχε πρόβλημα με τον κινητήρα του. Ο πιλότος ευθυγράμμισε την πορεία του αεροσκάφους με τις ράγες του τρένου και εκτινάχθηκε με ασφάλεια και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις ράγες του τρένου! Στη συνέχεια, το αεροσκάφος επισκευάστηκε (αντικαταστήσαμε τα φτερά) και πέταξε για άλλες τρεις δεκαετίες!».

Ο συνταγματάρχης Ζηκίδης αφηγήθηκε ένα άλλο περιστατικό από το 1997 όταν ένας Έλληνας πιλότος αντιμετώπισε χωρικό αποπροσανατολισμό κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής πτήσης και εκτέλεσε μια σχεδόν άψογη προσγείωση στη θάλασσα.

«Ωστόσο, το αεροσκάφος βυθίστηκε και, δυστυχώς, ο πιλότος πνίγηκε (δεν εκτινάχθηκε και έμεινε δεμένος στο κάθισμά του). Μετά από τρεις ημέρες, βγάλαμε το αεροσκάφος (S/N 210) από τη θάλασσα. Υπήρχε μια ειδική διαδικασία για την αναστολή της διάβρωσης και το αεροσκάφος ελέγχθηκε για δομικές ζημιές χωρίς να βρεθεί καμία! Πρόσθεσε ότι επισκευάστηκε στη Γαλλία μερικά χρόνια αργότερα και πέταξε για άλλες δύο δεκαετίες!». αυτός πρόσθεσε.

NO COMMENTS

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.