26.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αποκλειστικό: Η Τουρκία ”αγοράζει” την λιβυκή γη!-Συμφωνίες-”μαμούθ” ανάμεσα σε επιχειρηματίες σε συνέδριο στη Πόλη – Η Ελλάδα απούσα με ευθύνη Μητσοτάκη

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) Τουρκίας-Λιβύης Murtaza Karanfil δήλωσε, ότι υπάρχει όγκος εμπορίου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και ότι υπάρχει επενδυτική δυνατότητα περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιμένουν Τούρκους επιχειρηματίες στη Λιβύη.

Ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη η σύνοδος και η έκθεση «Urbanexpo Forum», στην οποία συμμετείχαν κορυφαίες εταιρείες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Λιβύης, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της DEİK Τουρκίας-Λιβύης, Karanfil και πολλές τουρκικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προγραμματιστές ακινήτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατασκευαστικές εταιρείες, δήμαρχοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί από τη Λιβύη θα συναντηθούν με Τούρκους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη σήμερα και αύριο.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ADD International Group και την τουρκική εταιρεία ICF Fair Organization, έχει ως στόχο την αύξηση του όγκου του εξωτερικού εμπορίου και των έργων υποδομής-υπερδομής μεταξύ των δύο χωρών.

Η Libyan Development and Investment Holding, ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους οργανισμούς στη Λιβύη, Private Sector Cooperation Projects Management Company PPP Group, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών της λιβυκής κυβέρνησης, υποδομών υψηλού επιπέδου- Συμμετείχαν επίσης εταιρείες ανάπτυξης υπερκατασκευών όπως η LIDCO, η Libyan Architect και στελέχη κορυφαίων εταιρειών της χώρας όπως το Επιμελητήριο Μηχανικών, ο Δήμος Τρίπολης, η AS Architects και η Square Architects.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της DEİK Τουρκίας-Λιβύης, Murtaza Karanfil, στην ομιλία του στα εγκαίνια της εκδήλωσης, δήλωσε ότι υπάρχει όγκος εμπορίου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και ότι υπάρχει επενδυτική δυνατότητα περίπου 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιμένει Τούρκοι επιχειρηματίες στη Λιβύη.

Ο Καρανφίλ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Λιβύη είναι η “πόρτα της Αφρικής” και είπε, “Μεγάλα έργα υλοποιούνται στη χώρα, αλλά υπάρχουν επιβραδύνσεις λόγω τεχνικών ανεπάρκειων. Για παράδειγμα, οι τουρκικές εταιρείες δεν μπορούν να αγοράσουν γη στη Λιβύη. Πολλοί τομείς έχουν μείνει πίσω , και το κεφάλαιο έχει σβήσει πρόσφατα. Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε τις πρακτικές που σταθεροποιούν το δολάριο και δένουν τα χέρια του ιδιωτικού τομέα για ταχεία ανάκαμψη εδώ. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στη Λιβύη, αλλά εδώ η κύρια μηχανή, η κύρια κίνησ , οι θεσμοί να παίξουν διευκολυντικό ρόλο».

Τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λιβύη είναι τα ημιτελή έργα, ο Καρανφίλ είπε: “Ως Τουρκία, έχουμε αποδείξει τους εαυτούς μας από το 2002. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, ιδίως σε υποδομές, στέγαση, στέγαση, εμπορικά κέντρα, ενέργεια και βιομηχανία. Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιηθούμε. Η συμβολή στο μέλλον θα συμβάλει και στις δύο πλευρές». είπε.

Ο Hashem Al Zawi, Διευθυντής του Τμήματος Επενδύσεων της Γενικής Αρχής για Υποθέσεις Προώθησης Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων στη Λιβύη, δήλωσε:

“Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι η προώθηση των επενδύσεων. Θέλουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα. Στον τομέα των ακινήτων, η Τουρκία είναι επίσης μια χώρα που ενθαρρύνεται στο πλαίσιο αυτού του νόμου. οι ιδιοκτήτες λιβυκοί θεσμοί και αυτά τα έργα έχουν σταματήσει. Δεν ωφελεί κανέναν αν σταματήσουν τα έργα. . Αυτό προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε. Ως επιτροπή ιδιωτικοποιήσεων προσπαθούμε να κάνουμε ορισμένα βήματα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής».

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν περισσότερες από 250 εταιρείες στις οποίες έχουν χορηγηθεί επενδυτικές άδειες στη Λιβύη, αλλά υπάρχουν εμπόδια μπροστά τους, ο Αλ Ζάουι είπε, «Για παράδειγμα, υπάρχουν μέρη στα οποία έχουν δοθεί άδειες, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η χωροθέτησή τους. Δεν αρκεί η έγκριση και η άδεια. Η απουσία αγροτεμαχίων εμποδίζει τους ξένους να επενδύσουν σε ακίνητα και εργοστασιακές εκτάσεις». είπε.

Ο Issa Al-Hadiri, Διευθυντής Επενδυτικών Έργων της Libya Development and Investment Holding, είπε ότι πολύ μεγάλα έργα έχουν υλοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και πρόκειται για έργα πλήρους κλίμακας.

Ο Al-Hadiri είπε, “Βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλες εμπειρίες. Μια συνέργεια με αυτή την έννοια θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Φυσικά, πρέπει να καλύψουμε το κενό εδώ. Υπάρχει επίσης έλλειψη νομοθεσίας με αυτή την έννοια στη Λιβύη. Χρειαζόμαστε επίσης μια προοπτική για την εξάλειψη των ελλείψεων στο οικονομικό τμήμα. Θα είναι πολύτιμο να εξαλειφθούν οι νομοθετικές ελλείψεις και να υποστηριχθούν οι μη τοπικές ευκαιρίες από το εξωτερικό σε οικονομικό και προσωπικό». αυτός είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της ADD International Group Ghaleb Gheblawi δήλωσε ότι περισσότεροι από 200 Λιβύοι ανώτεροι επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου, ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά δόθηκε προτεραιότητα σε έργα υπερκατασκευής καθώς και έργα υποδομής , και ότι η ανάπτυξη του οργανισμού στον τουρκικό στεγαστικό τομέα. Δήλωσε επίσης ότι προσφέρει πολύ σημαντικές ευκαιρίες όσον αφορά την εξαγωγική τεχνογνωσία.

Ο Gheblawi είπε, “Η υλοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η συνέχιση των επιχειρηματικών συμφωνιών χωρίς διακοπή, είναι επίσης πολύ σημαντική για τη Λιβύη για να ανακτήσει την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν μια επιχειρηματική κουλτούρα που αναζωογονείται όπου κι αν πάνε και κερδίζει- «Αυτό συμβαίνει και στο λιβυκό έδαφος. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανάγκες και τις ευκαιρίες εδώ. Έχουμε πλήρη πίστη ότι η Λιβύη θα αναπτυχθεί και θα προχωρήσει πολύ περισσότερο εάν ληφθούν στρατηγικά και σωστά βήματα αμοιβαία», είπε.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ναδίρ οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ-Κίνδυνος σύγκρουσης;

Ο αδυσώπητος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς οδηγεί σε ολοένα πιο τεταμένες σχέσεις της χώρας με την Αίγυπτο, ιδιαίτερα μάλιστα από τότε που...

Η Γαλλία στέλνει επιπλέον στρατιώτες στη Νέα Καληδονία-Kατηγόρησε επίσημα το Αζερμπαϊτζάν

Η Γαλλία στέλνει άλλους 600 στρατιώτες στη Νέα Καληδονία με στόχο την επαναφορά της τάξης στην περιοχή. Η Γαλλία κατηγόρησε επίσημα το Αζερμπαϊτζάν ως...

Τρομερό μπαράζ ουκρανικών επιθέσεων με αμερικάνικους πυραύλους ATACMS και drones στην Κριμαία και εντός Ρωσίας

Μπαράζ επιθέσεων με τους τρομακτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS αλλά και δεκάδες drones εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις κατά ρωσικών στόχων, εντείνοντας σημαντικά την τακτική των...

Απειλείται και διεθνοτικό πρόβλημα μετεκλογικά στα Σκόπια: Ενίσταται το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα για επαναληπτικές εκλογές σε 7 εκλογικά τμήματα

Επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε επτά εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Μαΐου αποφάσισε το εκλογοδικείο της χώρας, λόγω παρατυπιών που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι λόγοι που στέρησαν από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα και η επόμενη μέρα

Τέλος! Ολοκληρώθηκε το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα, ίσως, όλων των εποχών. Η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε δεύτερη. Δεν κατάφερε να πάρει δεύτερο συνεχόμενο τίτλο πραγματικά στις...

Ακρίβεια: Αυξάνονται οι τιμές σε 4.000 προϊόντα από 1ης Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στην μόνιμη μείωση της τιμής στα σούπερ μάρκετ, τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά...

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται αυξήσεις τον Ιούνιο – Άνοδος 27% στη χονδρική το Μάιο

Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αυξάνονται σαφώς με τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην...

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αγοράζουμε πιο ακριβά στην Ελλάδα – Σύγκριση με Ιταλία και Γαλλία

«Πάρτι» κάνουν οι πολυεθνικές στη χώρα μας όσον αφορά στην τιμολόγηση των προϊόντων τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια δεν φαίνεται να τις...