30.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Αποκλειστικό-Εντυπωσιασμένοι οι Ολλανδοί με το anti-drone σύστημα ”Κένταυρος” – Ολλανδός Διοικητής: ”Οι Έλληνες έχουν εμπειρία”

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

”Η ελληνική φρεγάτα Ψαρά (κλάσης Ύδρα) εξουδετέρωσε δύο drones των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν το βράδυ του Σαββάτου. Το πλοίο είχε φύγει από το λιμάνι του Τζιμπουτί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, όταν τέθηκε σε δράση για πρώτη φορά στο πλαίσιο της αποστολής της ΕΕ Aspides. Η δράση συνέπεσε με επίσκεψη εργασίας του Ολλανδού διοικητή George Pastoor, ο οποίος είναι υπεύθυνος των μονάδων στη θάλασσα εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ο Pastoor βλέπει ανησυχητικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν: οι επιθέσεις αυξάνονται και γίνονται πιο περίπλοκες.

Παλαιότερα στην περιοχή δραστηριοποιούσε για λογαριασμό της Ελλάδας η φρεγάτα Ύδρα. Το πλοίο αυτό αντικαταστάθηκε από το Ψαρά, το οποίο έπρεπε να τεθεί σε δράση αμέσως τη νύχτα από το Σάββατο προς την Κυριακή. Η φρεγάτα συνόδευε ένα εμπορικό πλοίο μέσω του Κόλπου του Άντεν, όταν επιθετικά drones πέταξαν προς τους δύο. Δύο drones καταρρίφθηκαν από τα Ψαρά.

Ο διοικητής της μοίρας διανυκτερεύει Ο διοικητής των δυνάμεων, διοικητής Τζορτζ Πάστοορ, ήταν στο πλοίο εκείνο το βράδυ. Αυτό δεν είναι σύνηθες, εξηγεί ο Pastoor σε τηλεφωνική συνομιλία με το Marineschepen.nl. «Σε αυτή την περίπτωση ήταν απαραίτητο λόγω επιχειρησιακών συνθηκών», λέει κρυφά ο Pastoor. Ο ολοκαίνουργιος διοικητής της μοίρας είχε φιλοξενήσει τη φρεγάτα Ψαρά στο Τζιμπουτί μια μέρα νωρίτερα όταν δέχθηκε αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών ήταν ο Josep Borrell, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, καθώς και αντιπροσωπεία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. “Είχαμε επίσης συνδέσει μια επίσκεψη εργασίας μου με αυτό και ήταν απαραίτητο να διανυκτερεύσω στα Ψαρά. Αυτό μου επέτρεψε να μιλήσω με τον κυβερνήτη αυτού του πλοίου αμέσως”, λέει ο Pastoor. Αντί να παρακολουθήσουν τη δράση από το επιτελικό πλοίο Zr.Ms. Ο Karel Doorman, που ήταν πιο μακριά, ο Pastoor είχε ένα κάθισμα στην πρώτη σειρά στην ελληνική φρεγάτα.

Έγκαιρη προειδοποίηση
Ο Διοικητής Πάστοορ ξύπνησε έγκαιρα, ώστε να παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα από το κέντρο διοίκησης των Ψαρών. Τα συστήματα ραντάρ του Karel Doorman είχαν ήδη εντοπίσει τους εισερχόμενους στόχους σε μεγάλη απόσταση, λέει ο διοικητής της μοίρας.

Pastoor: “Είχαμε μια καλή έγκαιρη προειδοποίηση. Οπότε ήμασταν προετοιμασμένοι πολύ νωρίτερα. Γι’ αυτό μπορέσαμε να τακτοποιήσουμε τα πάντα εγκαίρως. Στο τέλος, πήγαμε σε σκοπιά μάχης, γιατί πηγαίνεις στην υψηλότερη ετοιμότητα όταν επιτίθεται drones έρχονται στο δρόμο σου».

- Advertisement -

Ο Pastoor είναι σίγουρος ότι ήταν επιθετικά drones. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, εξηγεί, «αλλά αυτοί φέρουν εκρηκτικό φορτίο».

Τα Ψαρά συνόδευαν ή παρείχαν στενή προστασία σε ένα εμπορικό πλοίο, όπως λέει ο Pastoor.

Κένταυρος
Για το τι συνέβη στη συνέχεια, πρέπει να βασιστούμε σε πληροφορίες από τα ελληνικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με αναφορές σε δημόσιες πηγές, σημαντικό ρόλο έπαιξε το σύστημα αντι-drone Kentauros (Centaur) της φρεγάτας που αναπτύχθηκε από την EAV στην Ελλάδα.

Ένα drone έπεσε στη θάλασσα αφού αυτό το νέο σύστημα anti-drone διέκοψε την επικοινωνία από την ξηρά με το drone. Ως αποτέλεσμα, το drone δεν μπορούσε πλέον να ελεγχθεί από την Υεμένη και συνετρίβη.

Τουλάχιστον ένα drone πυροβολήθηκε από τον ουρανό από τον Αμερικανό Mk. 45 Mod 2A πυροβόλο 127 χλστ. των Ψαρών.

Κέντρο διοίκησης
Η δράση δεν κράτησε είκοσι λεπτά, όπως ανέφεραν κάποια ελληνικά ΜΜΕ, αλλά «πολύ περισσότερο». Pastoor: “Αυτά τα drones μπορούν να κρέμονται στον αέρα για αρκετή ώρα. Και όσο αυτά τα drones βρίσκονται στην περιοχή, βρίσκεστε μεταξύ της απειλής και του εμπορικού πλοίου.”

Όλο αυτό το διάστημα, ο Pastoor δεν ήταν στην ναυαρχίδα του Zr.Ms. Karel Doorman, αλλά ήταν φιλοξενούμενος στο κέντρο διοίκησης των Ψαρών.

Αυτό δεν σήμαινε ότι η δράση πήγε στραβά, επειδή ο διοικητής της μοίρας δεν βρισκόταν στο κέντρο του Karel Doorman. Γιατί ακόμα κι αν ο Pastoor ήταν στο Doorman, ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας θα παρέμενε επίσης να κυβερνά το δικό του πλοίο. «Όλα αυτά ανατίθενται στους διοικητές των μονάδων», λέει ο Pastoor και αναφέρεται στο 2021 όταν ήταν διοικητής της φρεγάτας Zr.Ms. Έβερτσεν και παρενοχλήθηκε από ρωσικές μονάδες στη Μαύρη Θάλασσα. «Απλώς είχα τον πλήρη έλεγχο του πλοίου μου και ο διοικητής της μοίρας βρισκόταν στο HMS Queen Elizabeth στην ανατολική Μεσόγειο».

«Οι κυβερνήτες των πλοίων είναι απόλυτα ικανοί να φέρουν εις πέρας το έργο που αναθέτω και τώρα έτυχε να ήμουν στο πλοίο, αλλά τα κάνουν όλα μόνοι τους».

Ο Pastoor ήταν σεμνός και, σύμφωνα με τον ίδιο, στάθηκε ήσυχος παρατηρώντας κατά τη διάρκεια της δράσης. “Ως διοικητής μοίρας, δεν παρεμβαίνω στην εκτέλεση της ανάπτυξης της φρεγάτας. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ένα σοβαρό έργο. Είναι απασχολημένοι με την προστασία ενός εμπορικού πλοίου και της δικής τους φρεγάτας. Εάν ένας διοικητής στέκεται πίσω τους και αρχίσει να τραβάει τα μπουφάν τους… Δεν το κάνεις αυτό».

«Επιπλέον, όλα γίνονται στα ελληνικά και σύμφωνα με τις διαδικασίες τους. Ως επιχειρησιακός, παίρνεις πολλά, γιατί μπορείς να δεις τις οθόνες και βλέπεις πολύ καλά τι συμβαίνει. Κάθε τόσο ρωτούσα τον διοικητή ή κάποιος που ήταν λιγότερο απασχολημένος για τις τελευταίες λεπτομέρειες».

Ο Pastoor είναι επίσης θετικός για την ελληνική φρεγάτα. “Μετά κάναμε μια απολογιστική και ανάλυση, ώστε να μάθουμε και εμείς ως προσωπικό. Αλλά έμεινα εξαιρετικά ικανοποιημένος με την εκτέλεση. Είδα μια πολύ καλά οργανωμένη ομάδα στα Ψαρά, που είναι εκπαιδευμένη και κάνει Τι πρέπει να κάνει σωστά Εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους με εξαιρετικά σωστό τρόπο και ως εκ τούτου κατέρριψαν δύο από αυτά τα drones».

«Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία», συνεχίζει ο Pastoor, «μου έδωσε μεγάλη εικόνα για την ικανότητα της ελληνικής φρεγάτας και σιγουριά ότι μπορούμε επίσης να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που κάνουμε καλά».”

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διευκρινήσεις ΥΕΘΑ μετά το ΚΥΣΕΑ για τις νέες φρεγάτες «Constellation»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, ενημερωτική επίσκεψη στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), στο Στρατόπεδο «Ζορμπά»...

ΓΕΕΘΑ: Διαψεύδει δημοσίευμα για την «αποστολή ομάδας Ζ’ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα»

κομάντο που υπάγονται στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΔΕΠ), έχει αναπτυχθεί στην Πολωνία σε περιοχή κοντά στη Βαλτική Θάλασσα, με αποτέλεσμα να...

Σημαντική εξέλιξη-Κύπρος: Επεκτείνεται και αναβαθμίζεται η Ναυτική Βάση στο Μαρί με τη συνδρομή της Ελλάδας

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ.Βασίλης Πάλμας δήλωσε σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, ότι η Κύπρος βρίσκεται εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών για την επέκταση...

50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή: Οι πράκτορες, η CIA και η Κύπρος 

Ο ρόλος των πρακτόρων της CIA στην κυπριακή τραγωδίαΘεόδωρος Χαραλάμπους* Μέρος Δεύτερο Αναφερθήκαμε στο πρώτο μέρος στην παρουσία πρακτόρων της CIA, στην Κύπρο, μετά την ανεξαρτησία,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Οι ασκήσεις της Κίνας στη Λευκορωσία ενοχλούν το ΝΑΤΟ

Η 11ήμερη στρατιωτική άσκηση Κίνας-Λευκορωσίας, με την ονομασία «Eagle Assault», πραγματοποιείται κοντά στα σύνορα της Πολωνίας. Η ευθυγράμμιση της Λευκορωσίας με τη Ρωσία έχει...

Η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχεται την κρίση θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα

Έχει σοβαρό πρόβλημα θρησκευτικής ελευθερίας το Πακιστάν; Ναι, είπε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεσή του για τη θρησκευτική ελευθερία,...

Η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής της Κίνας στο Σιντζιάνγκ προκαλεί συναγερμό

Η Κίνα εντείνει τη στρατιωτική της παρουσία στο Σιντζιάνγκ στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διεκδικήσει εξουσία στην περιοχή, είπε ο ηγέτης των Ουιγούρων,...

O κινεζικός ”Δρόμος του Μεταξιού” & η ”παγίδα του χρέους”

Η μικροσκοπική χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η κυριαρχία του Λάος κινδυνεύει να διαβρωθεί με μια μακροχρόνια οικονομική κρίση και το δημόσιο και δημόσια εγγυημένο...