31.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Aποκλειστικό-Αμερικανοί αναλυτές: ”Να φύγουμε από το Ιντσιρλίκ, η Σούδα σημαντικότερη βάση”

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

”Η στροφή της Τουρκίας από τη Δύση είναι προφανής σε όλους εκτός από τους πιο ένθερμους απολογητές. Υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία [Τουρκία] έχει γίνει κόμβος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σωσίβιο για την αποφυγή κυρώσεων τόσο για το Ιράν όσο και για τη Ρωσία, πολλαπλασιαστής όπλων σε δικτατορίες και δράστες γενοκτονίας, η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους και ένας αμετανόητος χορηγός τρομοκρατίας . Η απόφαση του Ερντογάν τόσο να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας όσο και η άρνηση της Τουρκίας να αρνηθεί να επιστρέψει τα διαβαθμισμένα σχήματα των F-35 θα πρέπει να τερματίσει κάθε ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εμπιστεύονται την Τουρκία στην άμυνα.

Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος και πολλοί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο υποστηρίζουν ότι η αμυντική σχέση με την Τουρκία είναι απλώς πολύ σημαντική για να διακινδυνεύσει μια περαιτέρω κρίση με τον προβληματικό εταίρο. Στα τρία σημαντικότερα ζητήματα της αμυντικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας —ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η χρήση της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ και το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης TPY-2 κοντά στη Μαλάτια— τέτοιες ανησυχίες είναι εσφαλμένες.

Είναι πραγματική η συνεισφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ;
Στα χαρτιά, τα περιουσιακά στοιχεία που φέρνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι μεγάλα. Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη θέση στους άνδρες υπό όπλα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει περισσότερο ενεργό στρατιωτικό προσωπικό από τη Γερμανία και την Ιταλία μαζί. Στην πραγματικότητα, αυτή η μέτρηση είναι άσχετη. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι όμως το μέγεθος του στρατού, αλλά η προθυμία να τον χρησιμοποιήσει. Όταν το ΝΑΤΟ σχεδιάζει επιχειρήσεις, καλεί εκπροσώπους των μελών του να αναφέρουν λεπτομερώς τι θα συνεισφέρουν. Εάν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα προσφέρει μόνο έξι μηχανικούς φορτηγών, αλλά το Λουξεμβούργο παρέχει 100 στρατιώτες, ποια χώρα θα ήταν πιο σημαντική;

Άλλοι αναφέρουν πρακτικές. Με οποιοδήποτε αντικειμενικό μέτρο, η Τουρκία δεν πρέπει να είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά η αμυντική συμμαχία δεν μπορεί να εκδιώξει την Τουρκία γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός στο καταστατικό του ΝΑΤΟ για να το κάνει. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Άγκυρα να αντεπιτεθεί. Επειδή το ΝΑΤΟ λειτουργεί με συναίνεση, η Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δούρειος ίππος και να παραλύσει τη λήψη αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Αν και αυτό το πρόβλημα είναι πραγματικό, η υποβολή σε εκβιασμό δεν είναι στρατηγική. Η ιστορία παρέχει πολλά μαθήματα σχετικά με το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να παρακάμψουν το πρόβλημα Τουρκία-σε-ΝΑΤΟ.

Είναι ακόμα σημαντική η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ;
Το Ιντσιρλίκ δεν είναι επίσης λόγος για να εκλογικεύσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Πολύ συχνά, οι προβληματικοί εταίροι φιλοξενούν βάσεις των ΗΠΑ επειδή κατανοούν ότι είναι κάρτες “χωρίς φυλακή” για να αποφύγουν την ευθύνη για κακή συμπεριφορά. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την αεροπορική βάση Al-Udeid στο Κατάρ, αλλά και με το Ιντσιρλίκ. Η σημασία του Ιντσιρλίκ, ωστόσο, έχει μειωθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τόσο λόγω της επιμονής της Τουρκίας να έχει δικαίωμα βέτο στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ που ξεκίνησαν από το τουρκικό έδαφος όσο και επειδή η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης παρείχε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Τόσο η αεροπορική βάση Fetesti της Ρουμανίας όσο και η αεροπορική της βάση Mihail Kogalniceanu υποστηρίζουν ήδη επιχειρήσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των F-16 και F-22 raptors. Ο πρόσφατα επεκτεινόμενος κόλπος της Σούδας της Κρήτης είναι ένας κρίσιμος κόμβος τόσο για τον στόλο επιφανειακού πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ όσο και για τη ναυτική του αεροπορία. Ο Rich Ghazal, ένας συνταξιούχος αξιωματικός πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και JAG, μου είπε ότι το Souda Bay θα μπορούσε εύκολα να καλύψει το κενό για την πρόσβαση στην κινητικότητα στο θέατρο. Οι αποβάθρες ελικοπτέρων προσγείωσης, μικρά αεροπλανοφόρα ικανά να υποστηρίξουν κοινά μαχητικά κρούσης F-35, τζετ Harrier jump και Ospreys μεταξύ άλλων, μπορούν να υπερβούν τις δυνατότητες που παρέχει το Incirlik λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητας και ευελιξίας τους.

- Advertisement -

Ωστόσο, η σημασία του Ιντσιρλίκ ξεπερνά την αεροπορική ισχύ και στον ρόλο του ως αποθήκη πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ τοποθέτησαν πυρηνικούς πυραύλους στη βάση το 1959, όπου απομένουν ίσως 50. Σήμερα, ωστόσο, αυτά αποτελούν υποχρέωση και όχι περιουσιακό στοιχείο. Δεδομένης της αστάθειας της Τουρκίας, το Ιντσιρλίκ είναι ίσως η πιο ευάλωτη βάση των ΗΠΑ στον κόσμο, στη σειρά για να είναι η επόμενη αεροπορική βάση Wheelus, η αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Λιβύη που εκκενώθηκε μετά την άνοδο του Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία. Καθώς Τούρκοι όχλοι έχουν επανειλημμένα περικυκλώσει το Ιντσιρλίκ, ζητώντας τη σύλληψη, αν όχι τη δολοφονία του προσωπικού των ΗΠΑ στο εσωτερικό, τυχόν πυρηνικοί πύραυλοι που παραμένουν στο Ιντσιρλίκ είναι έτοιμοι να αρπάξουν σε περίπτωση πτώσης της βάσης.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ανίχνευση πυραύλων με βάση την Τουρκία;
Ίσως η μεγαλύτερη συνεισφορά της Τουρκίας στην άμυνα των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι να φιλοξενήσει το ραντάρ TPY-2, ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας που μπορεί να ανιχνεύει, να ταξινομεί και να παρακολουθεί βαλλιστικούς πυραύλους. Το ΝΑΤΟ εγκατέστησε το TPY-2 στο Kürecik το 2012 μετά από συμφωνία δύο χρόνια νωρίτερα στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας για τη δημιουργία συστήματος ανίχνευσης και άμυνας βαλλιστικών πυραύλων για όλα τα μέλη της συμμαχίας. Γεωγραφικά, το Kürecik, μια πόλη στην ανατολική Ανατολία 40 μίλια δυτικά της Μαλάτια και σε περίπου ίση απόσταση μεταξύ του Χαλεπίου, της Συρίας και της τουρκικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, είναι κατάλληλη για να ανιχνεύσει εκτοξεύσεις τόσο από το Ιράν όσο και από τη νότια Ρωσία, όπου είναι συγκεντρωμένοι πολλοί από τους βαλλιστικούς πυραύλους της Ρωσίας. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχικά τον επιχειρησιακό έλεγχο της εγκατάστασης, η μεταφορά του ελέγχου του Kürecik από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο ΝΑΤΟ έδωσε στον Ερντογάν μόχλευση πάνω στις εγκαταστάσεις που του έλειπε προηγουμένως.

Μίλησα με τον John Ferrari, έναν απόστρατο αρχιστράτηγο του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε την περιοχή πυραύλων White Sands, σχετικά με τη σημασία του συστήματος TPY-2 για την άμυνα του ΝΑΤΟ. Είπε ότι το TPY-2 παραμένει απαραίτητο τόσο για την ταξινόμηση των δολωμάτων όσο και για την κατάρριψη πραγματικών πυραύλων και για την παροχή μέγιστης προειδοποίησης στην Ευρώπη δεδομένου του χρόνου πτήσης 30 λεπτών των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από τη νότια Ρωσία ή το Ιράν.

Από την άποψη του Λευκού Οίκου, ο Ερντογάν μπορεί να είναι απεχθής, αλλά η έγκαιρη προειδοποίηση που δίνει το Kürecik δίνει την ευκαιρία να καταρρίψουν πυραύλους πριν χτυπήσουν την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την ανάγκη για μια αντεπίθεση που θα μπορούσε να κλιμακωθεί μέσα σε λίγες ώρες στον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά το Πεντάγωνο απορρίπτει τις περισσότερες ως ελαττωματικές. Για παράδειγμα, θα ήταν θεωρητικά δυνατό να κρατηθεί το AEGIS στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά αυτό το σώμα είναι τόσο γεμάτο και τα πλοία θα ήταν ευάλωτα σε επίθεση από ρωσικές ή άλλες δυνάμεις. Η διαστημική παρακολούθηση δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ικανότητα του TPY-2 να διαφοροποιεί μεταξύ πληρεξούσιου και πραγματικού, ούτε θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εξίσου καλά συστήματα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων. Η Μολδαβία ή η Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι Σχέδιο Β, αλλά ο εντοπισμός του σταθμού ραντάρ πιο δυτικά θα μείωνε τον χρόνο προειδοποίησης. Όταν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα εντόπιζαν ανεξάρτητα εκτοξεύσεις, θα ήταν πολύ αργά για αποτελεσματική άμυνα. Η Ρωσία θα ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε μόνιμη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Μολδαβία και οι προσπάθειές της να κατακτήσει την Ουκρανία παραμένουν αμείωτες. Η Ρωσία καταλαμβάνει επίσης κομμάτια της Γεωργίας και συνεχίζει τις προσπάθειές της να υποτάξει τη γεωργιανή κυβέρνηση στην Τιφλίδα στα συμφέροντα του Κρεμλίνου.

Εδώ, ο επαναπροσανατολισμός της Αρμενίας προς τη Δύση μπορεί να προσφέρει μια νέα ευκαιρία για τον εντοπισμό εκτοξεύσεων τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν ηθική υποστήριξη στις προσπάθειες της Αρμενίας να απεγκλωβιστεί από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, οι υψηλοί έπαινοι δεν προστατεύουν την Αρμενία από τη ρωσική εκδίκηση. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη στρατηγική επένδυση στην Αρμενία για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη εταιρική σχέση της Γαλλίας, θα μπορούσε να αποφέρει δυσανάλογα μερίσματα στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Η υποστήριξη για την κατάρρευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη στρατηγική σημασία της τουρκικής εγκατάστασης. Το πρόβλημα με τους πιθανούς πυρηνικούς πυραύλους του Ιράν είναι λιγότερο οι ίδιοι οι πύραυλοι παρά το καθεστώς που θα τους χειριζόταν.

Με τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις, γιατί οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βασίζονται στην Τουρκία;
Για πάρα πολύ καιρό, οι Τούρκοι αξιωματούχοι υπερέβαλαν τις πραγματικές και πιθανές συνεισφορές της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και στο ΝΑΤΟ. Στην ουσία προωθούν το μεγάλο ψέμα που δέχονται οι στρατηγοί μέσω της επανάληψης. Μια καλοήθης, φιλοδυτική Τουρκία θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά σήμερα η Τουρκία αποτελεί υποχρέωση και όχι περιουσιακό στοιχείο.

Είναι καιρός να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά την Τουρκία. Θα πρέπει να κρίνουν την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ όχι από τα θεωρητικά πλεονεκτήματα που συνεισφέρει η Άγκυρα, αλλά μάλλον από τη συμπεριφορά της. Ομοίως, αυτό που φέρνει το Incirlik στο τραπέζι δεν αξίζει πλέον το τίμημα. Εναλλακτικές λύσεις από την Ελλάδα στη Ρουμανία σε πλατφόρμες με βάση τη θάλασσα μπορούν να αναπαράγουν τα οφέλη του Incirlik για προβολή δύναμης με ένα κλάσμα του διπλωματικού ή του πραγματικού κόστους.”

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μονομερής προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το status quo των χωρών της Νότιας Ασίας

Ο ποταμός Shaksgam βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λεκάνης απορροής Karakoram και βρίσκεται στο στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του παγετώνα Siachen, του Aksai Chin...

Αποκλειστικό: Η Τουρκία εγκαθιστά λογισμικό παρακολούθησης GPS και spyware στις εξαγωγές στρατηγικών όπλων

Ο Mustafa Murat Şeker, αντιπρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), αποκάλυψε διαδικασίες και μεθόδους παρακολούθησης καθώς η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει...

Προβλήματα συνεχίζει να έχει με τα εξοπλιστικά της η Τουρκία, που ψάχνει λύσεις-Τι συμβαίνει με τη Γερμανία!

Μεγάλη μείωση στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα για τα F-16 έχουμε για την Τουρκία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης για τον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η...

Τουρκία: Θέλει να μειώσει τη συμφωνία των $23 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των F-16 λόγω οικονομικής στενότητας, λέει το Bloomberg

Ένας νέο επεισόδιο στην ιστορία της προμήθειας F-16 και αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα, αφού φαίνεται πως η Άγκυρα, μετά τις προσπάθειες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοβαρή καταγγελία Μασκ: Η Κομισιόν ήθελε «μυστική συμφωνία» με το Χ για λογοκρισία χρηστών

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης του Χ, της Tesla και της Space X, Έλον Μασκ, σε βάρος της Κομισιόν. Περνώντας στην αντεπίθεση μετά...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αχαΐα, νοτιοανατολικά της Πάτρας – Eίχε εστιακό βάθος 6,3 χιλιόμετρα

Σεισμός με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 22:26 νοτιοανατολικά της Πάτρας. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός...

Η μονομερής προσπάθεια της Κίνας να αλλάξει το status quo των χωρών της Νότιας Ασίας

Ο ποταμός Shaksgam βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λεκάνης απορροής Karakoram και βρίσκεται στο στρατηγικό σταυροδρόμι μεταξύ του παγετώνα Siachen, του Aksai Chin...

Οι τρομοκρατικές τακτικές του Πακιστάν προκαλούν αναταραχή στο J&K και στο Punjab – Οι Σιχ απαιτούν αυστηρή δράση

Σε μια ισχυρή και παθιασμένη απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Kathua του Τζαμού και Κασμίρ, ο αρχηγός των Σιχ του Εθνικού Προέδρου...