19.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αποκάλυψη: Πώς η Κίνα ενισχύει τον στρατό της Ρωσίας

Περισσότερα Νέα

- Advertisement -

Ο συγγραφέας του Diplomat Mercy Kuo προσελκύει τακτικά εμπειρογνώμονες σε θέματα, επαγγελματίες πολιτικής και στρατηγικούς στοχαστές σε όλο τον κόσμο για τις διαφορετικές απόψεις τους σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ για την Ασία. Αυτή την φορά, κάλεσε για συνομιλία μ τον Δρ. Alexander Korolev – ανώτερο λέκτορα σε θέματα πολιτικής και διεθνών σχέσεων στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Τεχνών, Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σίδνεϊ, και συγγραφέας του επερχόμενου «Κίνα-Ρωσία Strategic Alignment in International Politics» (Amsterdam University Press).

Εξηγήστε συνοπτικά την ιστορία της στρατιωτικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας και την πρόσφατη αντιστροφή ρόλων.

Η στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι δύο χώρες εισήγαγαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (CBM) με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποασφάλεια των κοινών συνόρων. Με την επίλυση των συνοριακών θεμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα CBM εξελίχθηκαν σε έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό τακτικών στρατιωτικών διαβουλεύσεων σε διάφορα επίπεδα. Στα μέσα του τέλους της δεκαετίας του 2000, αυτές οι εξελίξεις διευκόλυναν την άνοδο της διμερούς στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας (MTC), συνοδευόμενη από την εισαγωγή ανταλλαγών στρατιωτικού προσωπικού και τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων. Η Κίνα έγινε ο «προνομιακός εταίρος» της Ρωσίας στη σφαίρα του MTC.

Ο όγκος και η ποιότητα των διμερών μεταφορών όπλων αυξήθηκαν, θέτοντας το έδαφος για πιο προηγμένες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτά περιελάμβαναν κοινή ανάπτυξη αεροδιαστημικών κινητήρων, εξαγωγή στην Κίνα προηγμένων αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων της Ρωσίας, υπερελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα. Η αποθέωση της στρατιωτικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας ήταν η ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν τον Οκτώβριο του 2019 ότι η Ρωσία βοηθούσε ενεργά την Κίνα να δημιουργήσει ένα σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης πυραυλικής επίθεσης, το οποίο ισχυρίζεται ότι ενισχύει θεμελιωδώς την αμυντική ικανότητα της Κίνας.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για μια «αντιστροφή ρόλου» ως τέτοια στη στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας. Μια πιο ακριβής περιγραφή θα ήταν η αυξανόμενη αλληλεξάρτηση με τη διμερή συνεργασία να γίνεται ένας αμοιβαίος «αμφίδρομος δρόμος». Αυτό το μοτίβο παγιώθηκε μετά την κρίση στην Ουκρανία του 2014, όταν η Ρωσία άρχισε να θεωρεί την Κίνα όχι μόνο ως αγορά αλλά και ως προμηθευτή κρίσιμων ειδών για τα ρωσικά όπλα. Η Ρωσία έχει αλλάξει τη στάση της για μια πιο ολοκληρωμένη και αλληλεξαρτώμενη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και δεν είναι πλέον επιφυλακτική στο να βασίζεται στην Κίνα σε αυτόν τον τομέα. Η Ρωσία επανεξετάζει το προηγούμενο μοντέλο στρατιωτικής συνεργασίας της με την Κίνα για αμυντικό εξοπλισμό προς μετρητά υπέρ των μακροπρόθεσμων έργων συνεργασίας που διασυνδέουν τη στρατιωτική παραγωγή και στις δύο χώρες και αυξάνουν την αλληλεξάρτηση.

- Advertisement -

Εξηγήστε τη διαφορά μεταξύ της «κανονικής στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας» Κίνας-Ρωσίας έναντι της κινεζικής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία σε καιρό πολέμου.

Η «κανονική στρατιωτική-τεχνική συνεργασία», αν υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης εξέλιξης στη διακρατική στρατιωτική-τεχνική συνεργασία. Υπάρχει ένα στοιχείο εξάρτησης διαδρομής, επειδή βασίζεται στις συμφωνίες προμηθειών, οι οποίες είναι φωλιασμένες στα υπάρχοντα δίκτυα διμερών συνθηκών, συμβάσεων ή άλλων συμφωνιών στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα. Είναι αποτέλεσμα της υπάρχουσας επικρατούσας θεσμικής διαμόρφωσης της σχέσης.

Ωστόσο, είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα σε καιρό πολέμου όταν τα όρια μεταξύ «κανονικής συνεργασίας» και «στρατιωτικής βοήθειας» γίνονται θολά. Το γεγονός ότι το ρωσικό όχημα μάχης BMD-4, που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι εξοπλισμένο με κάμερες θερμικής απεικόνισης που παράγονται από τη γαλλική εταιρεία Thales, έχει επικριθεί σκληρά από ορισμένους ως προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Ωστόσο, αυτή η συνεργασία προηγείται του πολέμου της Ουκρανίας και δεν είναι σαφές εάν η γαλλική εταιρεία θα πουλούσε αυτήν την τεχνολογία σήμερα. Στην περίπτωση της κινεζικής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία σε καιρό πολέμου, θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι είναι «φυσιολογικό» και τι όχι.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα αλληλεξάρτησης στη στρατιωτική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας και γιατί έχουν σημασία;

Οι συμβάσεις Κίνας-Ρωσίας για τον κοινό σχεδιασμό οπλικών συστημάτων και στρατιωτική Ε&Α είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το μερίδιο των μεταφορών τεχνολογίας και των κοινοπραξιών στις συνολικές μεταφορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κίνα έχει αυξηθεί. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει επίσης αρχίσει να αναζητά προμηθευτές στην Κίνα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την προμήθεια από τη Ρωσία ναυτικών κινητήρων ντίζελ που παράγονται από τη Henan Diesel Engine Industrial Company αντί για γερμανικές εταιρείες για τα περιπολικά πλοία της ακτοφυλακής και τις πυραυλικές κορβέτες της. Ορισμένα έργα έχουν τη μορφή κοινής παραγωγής όπλων σε κινεζικό έδαφος με τη Ρωσία να αναπτύσσει κρίσιμα στοιχεία διαφορετικών πλατφορμών (π.

Τα πιο εκτεταμένα διμερή προγράμματα σχετίζονται με κινητήρες αεροσκαφών και αντιαεροπορικά όπλα. Για παράδειγμα, η Chernyshev Moscow Machine-Building Enterprise και η China National Aero-Technology Import and Export Corporation εκσυγχρονίζουν από κοινού τον ρωσικό κινητήρα turbofan Klimov RD-33 για ένα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος που έχει γίνει ο κύριος κινητήρας για το κινεζικό CAC/PAC JF -17 ελαφρύ αεροσκάφος μάχης πολλαπλών ρόλων Thunder.

Οι τεχνολογικές συνεργασίες που βασίζονται σε εργασίες υπεργολαβίας σε διάφορα βασικά στοιχεία του συνολικού σχεδιασμού και κοινά προγράμματα αμυντικής καινοτομίας μεταμορφώνουν τη φύση της συνηθισμένης συναλλακτικής στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας. Σταδιακά μειώνει τον ρόλο της Ρωσίας ως καθαρού προμηθευτή όπλων και δημιουργεί μακροπρόθεσμες αμοιβαίες εξαρτήσεις.

Σε ποιες δυνατότητες, εάν υπάρχουν, έχει πλεονέκτημα η Κίνα έναντι της Ρωσίας; Εάν η Κίνα παρείχε στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, ποιους πόρους θα περιλάμβανε;

Η Κίνα έχει επί του παρόντος πολλά να προσφέρει, ιδιαίτερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το διαστημικό πρόγραμμα, σύνθετων υλικών, τεχνολογιών drone και κινητήρων για πολεμικά πλοία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες εργάζονται για την προμήθεια και την απόκτηση τεχνολογίας παραγωγής από τη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ανθεκτικών στην ακτινοβολία διαστημικής ποιότητας από την κρατική China Aerospace Science and Industry Corporation σε αντάλλαγμα για ρωσικούς πυραυλοκινητήρες διαστημικού μεταφορέα υγρού καυσίμου RD-180 και τεχνολογία παραγωγής. Ένας άλλος τομέας όπου η Κίνα μπορεί να έχει πλεονέκτημα είναι ο κυβερνοχώρος. Από το 2019, ο κινεζικός όμιλος Huawei Technologies διευκόλυνε την ενοποίηση στον κυβερνοχώρο Κίνας-Ρωσίας ανοίγοντας κέντρα δεδομένων στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Καζάν, το Νοβοσιμπίρσκ και το Νίζνι Νόβγκοροντ.

Δεδομένων των σημερινών συγκριτικών τεχνολογικών πλεονεκτημάτων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, εάν η Κίνα πρόκειται να παράσχει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια, η Ρωσία θα ενδιαφερόταν για στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Παρακολουθώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα drones αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά, αλλά η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει στρατιωτικά drones είναι περιορισμένη. Η Κίνα έχει κάνει σημαντικά τεχνολογικά άλματα προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.

Αξιολογήστε τους κινδύνους και το σκεπτικό της υποθετικής στρατιωτικής βοήθειας της Κίνας στη Ρωσία σε μια παρατεταμένη σύγκρουση και τις επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εάν η Κίνα αποφασίσει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία στον παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, θα κινδυνεύσει να γίνει στόχος όχι μόνο δευτερευουσών αλλά και άμεσων κυρώσεων. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα, ακόμη και χωρίς επαρκή στοιχεία για τη στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία.

Όσον αφορά το σκεπτικό, είναι σημαντικό να κάνουμε σμίκρυνση και να κοιτάξουμε πέρα ​​από τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας. Το πρόβλημα είναι ότι το Πεκίνο αναγνωρίζει όλο και περισσότερο ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μακροπρόθεσμη πορεία σύγκρουσης και ότι η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει μια στρατηγική περιορισμού της Κίνας. Το Πεκίνο αναλαμβάνει την πρόσφατη πρωτοβουλία AUKUS ως μια ρητά αντι-κινεζική συμμαχία. Οι πωλήσεις όπλων υψηλού προφίλ και οι επισκέψεις στην Ταϊβάν από Αμερικανούς αξιωματούχους και υψηλού κύρους νομοθέτες ως μια μορφή κραδασμού της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν προκαλούν επίσης την Κίνα, ωθώντας την να διεξάγει εκτεταμένες ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν και να επανεξετάσει τη στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία.

Η πιθανότητα μιας πιο στενής στρατιωτικής ευθυγράμμισης Κίνας-Ρωσίας στην οποία και οι δύο χώρες παρέχουν στρατιωτική βοήθεια η μία στην άλλη στην αντιπαράθεσή τους με τη Δύση θα έχει σοβαρές παγκόσμιες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Όπως αναφέρει μια πρόσφατη ειδική έκθεση προς το Κογκρέσο, η στρατιωτική υπεροχή των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διαβρωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, σε βαθμό που οι ΗΠΑ μπορεί να δυσκολευτούν να κερδίσουν, ή ίσως να χάσουν, έναν πόλεμο εναντίον της Κίνας ή της Ρωσίας, ειδικά εάν αναγκαστούν να πολεμούν σε δύο ή περισσότερα μέτωπα ταυτόχρονα.

- Advertisement -

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ροή ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι διαδικτυακές απάτες από κινεζικές ομάδες επηρεάζουν πολλές χώρες

Οι διαδικτυακές απάτες που έχουν αποκαλυφθεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες είχαν έναν κοινό σύνδεσμο. είναι η εμπλοκή κινεζικών στοιχείων. Πολλές χώρες έχουν συλλάβει, συλλάβει...

Πτώση των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία: Προκλήσεις και αλλαγές στην παγκόσμια δυναμική

Μια έκθεση της KPMG και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ αποκάλυψε σημαντική πτώση στις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία το 2023. Σε σύγκριση με το 2022,...

Η Ρωσία «φορτώνει» τα σύνορα της με την Φινλανδία με πυραύλους Ισκαντέρ

«Εύφλεκτο» παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη με τις κινήσεις «ψυχολογικού πολέμου» μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας να συνεχίζονται. Μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας στην Πολωνία ότι θα αποτελέσει...

ΕΕ για Tik Tok: «Είναι τόσο εθιστικό όσο και τα τσιγάρα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, το TikTok Lite, με το αιτιολογικό ότι «μπορεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Iαπωνία: ”Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας περιγράφονται ως η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στον Ινδο-Ειρηνικό

Η Κίνα αμφισβητεί την πρόσφατη αξιολόγηση της Ιαπωνίας για την απειλή που αποτελεί για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού από το Πεκίνο, απορρίπτοντάς την ως απειλή...

Οι διαδικτυακές απάτες από κινεζικές ομάδες επηρεάζουν πολλές χώρες

Οι διαδικτυακές απάτες που έχουν αποκαλυφθεί παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες είχαν έναν κοινό σύνδεσμο. είναι η εμπλοκή κινεζικών στοιχείων. Πολλές χώρες έχουν συλλάβει, συλλάβει...

Πτώση των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία: Προκλήσεις και αλλαγές στην παγκόσμια δυναμική

Μια έκθεση της KPMG και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ αποκάλυψε σημαντική πτώση στις κινεζικές επενδύσεις στην Αυστραλία το 2023. Σε σύγκριση με το 2022,...

Declining Chinese Investment In Australia: Challenges And Shifts In Global Dynamics

A report by KPMG and the University of Sydney revealed a significant drop in Chinese investment in Australia during 2023. Compared to 2022, the...